Maandverwachting: oktober wordt mild en nat!

Foto: MichaelGaida

Na een septembermaand met veel nazomerdagen en een absoluut september-warmterecord van 35,1 graden in Gilze-Rijen op Prinsjesdag zal oktober uit een heel ander vaatje tappen. De kans is groot dat er bovengemiddeld veel regen valt. Meestal waait de wind vanuit het zuidwesten en is er sprake van milde temperaturen, maar sommige dagen steekt een koude noordenwind op.

Er is eensgezindheid in de computerberekeningen dat oktober waarschijnlijk natter dan normaal wordt. Oktober is normaal al de natste maand van het jaar met gemiddeld over het land 83 mm en nu wordt het dus nog natter. Automobilisten kunnen dus vaker oponthoud verwachten wanneer het tijdens de spits flink regent.

De regen wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan over ons land trekken. Dit gaat van tijd tot tijd gepaard met een stevige zuidwestenwind en natuurlijk is een herfststorm in een wisselvallige oktobermaand ook goed mogelijk.

De zuidwestenwind voert relatief zachte lucht aan, waardoor een warme winterjas vaak nog niet nodig is. Toch steekt soms een aantal dagen een noordenwind op en dat kan tijdelijk guur herfstweer opleveren, waarbij de winterjas een must zal zijn.

Gemiddeld wordt oktober ongeveer een halve graad warmer dan de normaal van 10,7 graden. Normaal is het overdag in oktober aan het begin van de maand nog een graad of 16 en aan het eind zo’n 14 graden. Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur uit op 11,6 graden en was het erg nat met gemiddeld over het land 120 mm regen.

Valt de herfstvakantie in het water?
Of we dit jaar een verregende herfstvakantie krijgen is nog niet te zeggen. Er is geen duidelijkheid in welk deel van de maand de meeste regen zal vallen. Een paar mooie herfstdagen met zon en aangename temperaturen zijn dus zeker niet onmogelijk.

Wel is het zo dat de kans op droog weer in de tweede helft van de maand lijkt toe te nemen. Als dit scenario uitkomt kunnen regio Midden en regio Zuid beter vakantieweer verwachten dan regio Noord. Regio Noord heeft vakantie van 10 tot en met 18 oktober en regio Midden en regio Zuid de week erna.

November kans op droger weer
In november berekenen sommige modellen een verder toenemende kans op droger weer dan normaal. De onzekerheid is echter groot, want er zijn ook berekeningen die ook een natte november berekenen. Zowel in het droge als in het natte scenario wordt een normale gemiddelde novembertemperatuur berekend.

 

Jaco van Wezel

Bron: Weeronline