Een nieuw initiatief, Stichting Stilgezet

Foto:

Wereldwijd ondergaan veel mensen een medische behandeling. Vaak gaat het om een ingrijpende, levensreddende medische behandeling die voor grote impact zorgt. Niet alleen bij de patiënt, maar ook bij hun naasten en betrokken behandelaars. Het leven van de patiënt en zijn/haar familieleden en vrienden wordt als het ware ‘stilgezet’. Dit ‘stilzetten’ van een leven veroorzaakt een breed scala aan emoties. Maar hoe traceer je deze emoties? Hoe benoem je ze? Hoe dient de omgeving hiermee om te gaan? Vragen waar veel mensen dagelijks mee te maken krijgen.

Stichting Stilgezet biedt handvaten. Door het uitgeven van een boek gebaseerd op patiëntervaringen, een podcast en diverse kunstvormen, zoals een theaterstuk en muziekcompositie, wordt er invulling gegeven aan de vragen waar patiënten mee rondlopen. Kunstvormen die de komende maanden en jaren meer vorm krijgen en die tegenstelling tot de wetenschap in staat zijn om het onbeschrijfelijke te beschrijven en het onnoembare te benoemen.

Stichting Stilgezet zet tevens wetenschappelijk onderzoek in om de emotionele en sociale context in deze belangrijke levensfase te verduidelijken. Wanneer het voorspelbaar is hoe een mens reageert, kan door medische professionals preventief de juiste individuele emotionele begeleiding worden toegepast. Daardoor gaan mensen sneller terug naar hun uitgangspositie.

De combinatie van kunstvormen en wetenschappelijk onderzoek zorgt voor inleefbaarheid en herkenning waardoor de kwaliteit van leven wordt vergroot.

Dit nieuwe initiatief is opgericht door dr. Ehsan Natour, cardio- en vaatchirurg, met als extra aandachtsgebied aortachirurgie. Vakgebieden waarbij het in de meeste gevallen gaat om een ingrijpende, vaak levens- reddende medische behandeling die voor grote impact zorgt.

Vanuit dagelijkste ervaringen heeft dr. Ehsan Natour ondervonden dat het een toegevoegde waarde is om tijdens zo’n ingrijpend live event de emoties en de mentale toestand van patiënten beter inzichtelijk te maken. Met deze missie heeft hij op 22 november 2019 Stichting Stilgezet opgericht.

“Het is een veel voorkomende menselijke eigenschap dat men bang is voor het onbekende. Als er iets gebeurt wil men terug naar normaal, naar hoe het voorheen was. Men wordt niet graag uit hun comfort zone gehaald. Er is geen eenvoudige standaard oplossing voor het verwerken van de verwarring en de angsten rondom het ‘stilzetten’ van een leven. Iedereen reageert en verwerkt dit anders. Het is hard nodig dat mensen geholpen worden om sneller de weg omhoog te vinden”, aldus dr. Ehsan Natour.

 

Naam

Postadres

Postcode, plaats

: Stichting Stilgezet

: Doornlaan 8

: 6226 WV Maastricht

Bestuurssamenstelling

Voorzitter              : dr. Ehsan Natour

Penningmeester : Frank van der Heijden

Tel : 06-25018708 Secretaris               : Fabiënne Nijsten
Website : www.stilgezet.nl Bestuurslid            : Jan Smeets (Pinkpop)
Email : [email protected] Bestuurslid            : René Corten
KvK : 76239497 Manager                : Moniek Simons
Bankrekeningnummer : NL 31 INGB 0008073742  

Ambassadeurs/sponsoren: zie website

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen