Roer je mond:  Vrijveld wilt moeraseik en esdoorn behouden

Foto: Buurtvereniging het vrijveld.

Angela Hokstam – Op 23 januari 2021 is er door de Vrijveld Groencommissie, actie gevoerd (coronaproof) tegen de bomenkap. Sympathiserende buurtbewoners willen het groen in de wijk behouden. Er staan nog twee prachtige bomen, een moeraseik en een esdoorn die ze graag willen behouden voor de wijk.

In de wijk ’t Vrijveld in het gebied Dr. Philipslaan/ Minister Bongaertsstraat, dreigen 2 prachtige bomen, een moeraseik en een esdoorn, te worden gekapt. De bestaande 76 woningen worden vervangen, door 74 nieuwe grondgebonden gezinswoningen. Op dit kleine perceel zullen naast woningen, ook straten en parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Er is geen plaats voor openbaar groen, met een recreatief of natuurdoel. Het enige groen dat er komt, zijn enkele smalle streepjes optisch groen, met hier en daar een kleine blijvende boom.

”De leefbaarheid in deze wijk, komt zo zwaar onder druk te liggen. Mede gezien het feit, dat het groen elders in de wijk spaarzaam is. Wrang is te constateren dat al het groen in de huidige wijk al is gestript, op de twee bomen na. Het wordt warmer en juist bomen en groen helpen, bij het verminderen van negatieve gevolgen, van hitte voor mens en dier. De enige twee grote bomen zouden moeten wijken voor deze nieuwbouwplannen” vertelt René Absil van de groencommissie van de buurtvereniging ‘t Vrijveld. Op maandag 25 januari 2021 zijn hekken om beide bomen geplaatst, door het grondwerk- en sloopbedrijf  Vissers.  Dit om te voorkomen dat ze worden beschadigd. Gloort er dan toch hoop?

Met het eerder gehouden protest moet bereikt worden, dat de twee bomen ingepast worden, in het nieuwbouwplan en voldoende ruimte gecreëerd wordt, voor openbaar groen en voor speelgelegenheid. En de nieuwe wijk moet leefbaar gemaakt worden. De bewoners uit ‘t Vrijveld vragen dan ook aandacht voor dit probleem, van de politieke partij GroenLinks, de projectontwikkelaar, Wonen- Zuid en de gemeente Roermond.

”In september 2020 is een handtekeningenactie gehouden, dat leverde 183 handtekeningen op van de buurtbewoners, die voor meer groen in de wijk en voor behoud van de twee bomen zijn. We zijn al 10 jaar bezig om in overleg met de gemeente, de bomen die verloren zijn gegaan, in verband met de bouw van het Stationspark (grote Platanen Spoorlaan) te compenseren in de wijk. Dit geeft aan hoeveel moeite het kost, om groot groen te (her)plaatsen. Een gemeentevisie op onze totale wijk ontbreekt” vertelt René Absil van de groencommissie van de buurtvereniging ‘t Vrijveld verder.

”De bomen die we hebben, willen we dus zeker behouden. Verplaatsen is eventueel een optie. De waarde van de huidige twee bomen, is hoog en onbetaalbaar en de belevings- en natuurwaarde is belangrijker. De initiatiefnemers van dit protest zijn de Vrijveld Groencommissie en sympathiserende buurtbewoners zegt Absil tot slot.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen