Dodenherdenking in Roermond op 4 mei 2021 zonder publiek

Foto:

De Dodenherdenkingen in Roermond vinden ook dit jaar in aangepaste vorm plaats. Vanwege de  coronamaatregelen vinden de herdenkingen zonder publiek plaats. Ook in de kernen Maasniel, Herten en Swalmen is het programma van de Dodenherdenking aangepast.

Dodenherdenking Roermond

Om 19.58 uur wordt het Taptoe-signaal gespeeld, gevolgd door twee minuten stilte. Na het Wilhelmus worden kransen gelegd door de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen Roermond 1940/1945. Vertegenwoordigers van organisaties uit de Roermondse gemeenschap leggen in de loop van de dag – volgens een tijdschema – een krans of bloemstuk bij het monument.
De toespraken van de burgemeester en de voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Herdenking Gevallenen Roermond 1940/ 1945 worden op 4 mei vanaf 14.00 uur uitgezonden via de website van de gemeente Roermond (www.roermond.nl) en sociale media.

Dodenherdenking Maasniel, Herten en Swalmen

De dodenherdenkingen in Maasniel, Herten en Swalmen vinden ook zonder publiek plaats. Een lid van het organiserende comité zal samen met een lid van het gemeentebestuur een krans leggen bij de monumenten.

Bloemen bij de monumenten

Ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers kunnen bij de monumenten in Roermond, Maasniel, Swalmen en Herten gedurende de dag bloemen worden gelegd door inwoners. Wij vragen u dit niet om 20.00 uur te doen maar op een willekeurig moment overdag. Hierbij dienen de coronamaatregelen in acht genomen te worden. Het is ook mogelijk een digitale bloem te leggen bij één van de oorlogsmonumenten. U kunt zelf bepalen bij welk monument u een bloem legt en u kunt kiezen uit een roos, gerbera of iris. Het is ook mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.
Kijk voor meer informatie op www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen

Hang de vlag uit op 4 en op 5 mei

Wij verzoeken onze inwoners de Nederlandse vlag op 4 mei de hele dag (tussen zonsopkomst en zonsondergang) halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.
Op 5 mei mag de vlag zoals altijd de hele dag in top.

Verkeersmaatregelen

Tijdens de Dodenherdenkingen in Roermond, Herten en Maasniel worden tussen ongeveer 19.45 en 20.15 uur enkele wegen in de nabijheid van de monumenten afgesloten voor verkeer. Deze worden aangegeven met bebording en er worden verkeersregelaars ingezet.

Zwartbroekplein

Het Zwartbroekplein in Roermond zal op 4 mei voor alle verkeer worden afgesloten tussen 19.55 – 20.10 uur. Vanwege de werkzaamheden aan de Burgemeester Geuljanslaan, zal verkeer op de N280 vanuit Horn richting Herten gedurende dit tijdsvenster om moeten rijden via de A73. Verkeer vanuit de N280 richting Kapellerlaan of Oranjelaan kan omrijden via de Venloseweg en vervolgens de Bredeweg of Sint Wirosingel. Tussen 19.55 en 20.10 uur zal op de Minderbroederssingel een verkeersstop plaatsvinden. Indien u verwacht in dit tijdsvenster de Minderbroederssingel of Zwartbroekplein te passeren, is het advies om te rijden.

Maasniel en Herten

In Maasniel wordt het gebied rondom het Betjesplein, op de Julianalaan tussen de Beekweg en de Hoekstraat afgezet tijdens de Dodenherdenking. Er is dan geen doorgang van verkeer mogelijk. Omrijden kan via de Schepen van Hertefeltstraat of via de Irenelaan en Pastoor Ramakersstraat. In Herten wordt de Dorpsstraat, tussen de Roermondsetraat en het Julianaplein afgezet tijdens de herdenking. Er is dan geen doorgang van verkeer mogelijk. Omrijden kan via de Oolderweg.

Oorlogsverhalen uit Roermond

Het Gemeentearchief Roermond start op de website van het gemeentearchief vanaf 4 mei met de rubriek ‘oorlogsverhalen‘. De eerste oorlogsverhalen zijn persoonlijke verhalen van Joodse onderduikkinderen die hun verhaal voor de camera vertellen en verhalen over het lot van een 20-tal Roermondse Sinti die voor het eerst worden genoemd.