Zomerverwachting: hitte, maar ook vaak koel met buien

Foto: Nitin Dhumal

Net als afgelopen jaren kan het deze zomer opnieuw flink heet worden, maar krijgen we ook regelmatig koel en buiig weer. Daarmee lijkt de zomer van 2021 op die van 2019, toen het in de laatste week van juni, juli en augustus telkens heel heet was, maar de weken daar tussenin een stuk koeler.

Deze zomer kan voor veel mensen weleens de perfecte zomer worden. De kans op hittegolven en tropische dagen is namelijk groot, maar we krijgen ook periodes met buien en koeler weer. Het kan dus een behoorlijk afwisselende zomer worden en dat heeft alles te maken met het weer in onze buurlanden en de windrichting.

Hete en droge zomer op vasteland Europa
Naar verwachting wordt de zomer in Centraal- en Zuid-Europa heter en droger dan normaal en daar pikken wij af en toe een graantje van mee. Bij een zuidenwind kan het makkelijk 30 of zelfs meer dan 35 graden worden en krijgen we ook nog eens flink wat zon. Maar wanneer de wind west is, dan is het zeker aan zee een stuk koeler. Dat komt doordat het water van de Noordzee kouder is dan afgelopen jaren.

De verschillen tussen het binnenland en de kust zijn deze zomer mogelijk extra groot. Terwijl de temperatuur in het binnenland flink kan oplopen, kan wind van zee in de kustgebieden een spelbreker zijn voor wie van warmte houdt. De koude zee zorgt er wel voor dat het aan zee mogelijk nog zonniger dan normaal is.

Zomer lijkt op die van 2019
Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Voor wie van warmte en zon houdt, zijn er mooie vooruitzichten deze zomer, zeker als je in het binnenland woont. Maar een lange hete zomer zoals in 2018 krijgen we niet. Deze zomer lijkt meer op die van 2019. Toen hadden we ook langere periodes met koel weer met buien, maar ook extreme hitte. De kans dat het een compleet verregende zomer wordt, is klein. Ook van ernstige droogte is waarschijnlijk geen sprake, omdat er ook buiige weken zijn.”

 

Bron: Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen