Grote kans op recordwarme juni

Foto:
Door het zonnige en warme weer maakt deze maand grote kans om de warmste juni sinds de start van de metingen te worden. De gemiddelde maandtemperatuur komt naar verwachting door een warm slot van de maand uit op 18,4 graden. Het huidige record van 18,1 graden uit 2019 wordt daarmee gebroken. Ook het aantal zomerse dagen in De Bilt neemt een plekje in de top-3 in.
Volgende week staat de nieuwe maand alweer voor de deur, maar voor het zover is krijgen we nog een warm slotakkoord van juni. Komende dagen stijgt de temperatuur in het binnenland op grote schaal richting zomerse waarden van 25 graden of meer. In delen van Brabant, Limburg en Gelderland kan het 26 of 27 graden worden. In het westen en noorden is het met 20 tot 23 graden iets koeler. Vooral in de middag ontstaan stapelwolken die lokaal kunnen uitgroeien tot regen- en onweersbuien. Op plaatsen waar het droog blijft, is het prima zomerweer met een mix van zon en stapelwolken.
Warm slot vergroot kans op recordwarme maand
De gemiddelde temperatuur in De Bilt voor deze junimaand staat tot dusver op 18,3 graden en daarmee is de kans op een recordwarme maand zeer groot. Door het zomers warme slot van de maand komt de gemiddelde temperatuur over de hele maand uit op 18,3 graden of zelfs 18,4 graden. De huidige koploper is 2019 met een gemiddelde maandtemperatuur van 18,1 graden. Op een gedeelde tweede plaats staan 2017 en 1976 met 18,0 graden, gevolgd door 2003 met 17,8 graden. Alleen als de temperatuur in het slot van de maand onverwachts een stuk lager uitvalt, kan 2021 de eerste plaats nog ontgaan.
Ook het aantal zomerse dagen, waarbij het warmer dan 25 graden wordt, is zeker van een top-3 notering. Tot dusver telt De Bilt elf zomerse dagen. Doordat het zondag en maandag waarschijnlijk ook zomers warm wordt, loopt dit aantal op naar dertien. In 1970 kwam het in De Bilt tot een recordaantal van maar liefst veertien zomerse dagen. Dat is bijna de helft van de maand! Op de tweede plek volgt 2003 met dertien zomerse dagen. Dit jaar komt daarmee waarschijnlijk dus op een gedeelde tweede plaats uit.
Reeks van warme junimaanden
De afgelopen jaren verliep juni geregeld zeer warm. De junimaanden van 2017, 2018, 2019 en 2020 hebben namelijk een plekje in de top-10 warmste junimaanden. Dit jaar wordt dus de vijfde juni op rij die een plekje in de top-10 bemachtigd en waarschijnlijk dus zelfs de eerste plaats!