Rode Kruis Roermond e.o. bestaat 150 jaar

Foto:

De locatie Roermond e.o. van het Nederlandse Rode Kruis bestond op 19 augustus 2020 al 150 jaar. Vanwege de coronacrisis hebben wij dit helaas nog niet kunnen vieren hoe wij dit heel graag hadden gewild.

Oprichting Rode Kruis

Jean Henry Dunant is een Zwitserse zakenman die in 1859 op reis is naar Solferino (Italië) om daar een boek dat hij net geschreven heeft aan Napoleon III te overhandigen. Hij komt onderweg langs een slagveld waar tienduizenden soldaten liggen te kermen van de pijn. Hij besluit zijn reis af te breken en te helpen. Hij mobiliseert de lokale bevolking. Iedereen helpt iedereen. Het maakt niet uit of je vriend bent of vijand. “Tutti fratelli” zegt Dunant steeds. “Wij zijn allen broeders”.

Op 26 oktober 1863 scharen de belangrijkste Europese landen zich achter het idee van een neutrale hulporganisatie. Zij spreken af een rood kruis op een wit vlak als embleem te gebruiken. Het Internationale Rode Kruis is geboren.

Rode Kruis Nederland

Wat bijna 160 jaar geleden begon als de droom van één man, is in de afgelopen anderhalve eeuw uitgegroeid tot ’s werelds grootste hulpverleningsorganisatie: de internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-beweging.

In 1867 zag de Nederlandse tak het levenslicht en werd het Nederlandse Rode Kruis opgericht. Nu, 154 jaar later, verlenen we met 384 beroepskrachten en 20.857 vrijwilligers nog elke dag hulp aan hen die dat het hardste nodig hebben.

150 jaar hier om te helpen

In 150 jaar is het Rode Kruis op diverse vlakken actief geweest. Waarvan de belangrijkste taak de Noodhulp was en blijft. Belangrijke momenten in de geschiedenis voor onze locatie waren onder andere de 2e Wereld Oorlog, de Watersnoodramp, de vluchtelingenstroom, de Coronacrisis, de brand op de Meinweg en kort geleden nog tijdens de watersnoodramp in Limburg.

Jaarlijks staan we nog stil bij onze vrijwilliger Theo Stroucken die op 19 januari 1945 sneuvelde tijdens zijn werkzaamheden voor het Rode kruis.

Hulp bij Evenementen

Naast de Noodhulp bieden we veel hulp bij Evenementen. Al jaren zijn we te vinden bij evenementen zoals Op Dreef, de Indië Herdenking, Kofferbakmarkt, buurtfeesten, sportevenementen en tal van andere plekken te om de hulp te bieden waar het nodig is. Dit  alles doen wij met een 50 tal enthousiaste vrijwilligers. We hopen dat we snel weer voor jullie klaar mogen staan.

Iedereen EHBO

In 2017 heeft het Nederlandse Rode Kruis het jubileum jaar uitgeroepen tot het jaar van de EHBO. Jaarlijks raken 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. Veel van deze ongevallen gebeuren in en om het huis. Om te zorgen dat mensen beter voorbereid zijn op dit soort situaties geeft het Rode Kruis ook in deze regio verschillende EHBO cursussen voor jong  en oud.  Daarnaast geven we samen met studenten van de medische faculteit uit Maastricht reanimatielessen op middelbare scholen.

Ben je benieuwd wat het Rode Kruis voor jou kan doen of heb je zelf interesse om iets te betekenen voor onze locatie mail ons dan op [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen