VVD Roermond stelt Artikel 43-Vragen  over renovatie  en revitalisatie Theater de Oranjerie

Foto: VVD

Op 15 december 2021 schreef Dagblad de Limburger een artikel over de brandbrief die door de directie van het Theater de Oranjerie aan het Limburgse provincie- en het Roermondse gemeentebestuur was gestuurd over extra kosten voor de ophanden zijnde renovatie door gestegen bouw- en materiaalkosten tijdens de coronapandemie. In de brief wordt een klemmend beroep gedaan een extra bijdrage te verstrekken i.v.m. deze kostenstijgingen en richting de Provincie om duidelijkheid te verschaffen over de eerder toegezegde bijdrage van € 2,1 mln waarvoor de beschikking nog steeds niet was ontvangen.

Op 16 december 2021 is door de gemeente Roermond, in afstemming met de provincie, de subsidieaanvraag voor de Samenwerkingsagenda Kwaliteit Limburgse Centra bij de provincie ingediend. De renovatie van de Oranjerie maakt hiervan deel uit.

Op 17 december 2021 werd in de vergadering van het Limburgs Parlement de motie “Versterking culturele infrastructuur Noord- en Midden-Limburg” aangenomen. In deze motie wordt het College van GS onder meer opgeroepen de gedane toezegging van het vorige College van GS voor de provinciale bijdrage aan de revitalisering van Theater de Oranjerie gestand te doen en tevens om, in overleg en cofinanciering met de gemeente Roermond en Van der Valk, te komen tot een structurele oplossing voor de revitalisatie van de publieke functie van het theater.

Op 21 december 2021 zijn in Roermond door de VVD-fractie vragen gesteld aan het college van B&W over de voortgang van de uitvoering van de overeenkomst Samenwerkingsagenda KLC, deze vragen werden onlangs beantwoord. De beantwoording geeft echter onvoldoende inzichten in

eventuele gevolgen van vertragingen voor de voortgang van de subsidieverlening aan Theater de Oranjerie.

Op 27 januari 2022 is er contact geweest vanuit de Roermondse VVD-fractie met een directielid van de Oranjerie. In het gevoerde gesprek is gebleken dat er een goed en regelmatig contact is tussen Theater de Oranjerie en zowel de ambtelijke organisatie als de wethouder die de portefeuille cultuur beheert. Met provinciebestuurders is ondanks uitnodigingen daartoe nog geen contact geweest. De benodigde beschikking voor de provinciale bijdrage is nog steeds niet ontvangen. Dit frustreert de voortgang van het renovatieproject. Een definitieve start is pas mogelijk als ook de subsidiebeschikking van de provincie beschikbaar is (voorwaarde voor de totale financiering van het project).

Naar aanleiding hiervan heeft de VVD-fractie de navolgende vervolgvragen:

 Op welke momenten zijn er sinds 16 december gesprekken gevoerd tussen het college van B&W van Roermond en het college van GS van de provincie Limburg:

    • Over de uitvoering en afwikkeling van de samenwerkingsagenda KLC?
    • Welke wethouders uit Roermond en welke gedeputeerden van de provincie namen aan deze gesprekken deel?
  1. Is in deze gesprekken indringend gesproken over de urgentie voor de afgifte van een (deel)beschikking aan Theater de Oranjerie voor de provinciale financiële bijdrage?
  2. Is in deze gesprekken gesproken over de noodzaak van aanvullende (co)financiering zoals gevraagd door Theater de Oranjerie in haar brandbrief?
  3. Welke zijn de resultaten uit de gevoerde gesprekken?
  4. Kan op korte termijn een gesprek mogelijk gemaakt worden waaraan naast vertegenwoordigers vanuit de gemeente Roermond en de provincie Limburg ook een vertegenwoordiging van Theater de Oranjerie kan deelnemen?

Gezien de urgentie en de komende gemeenteraadsverkiezingen verzoek ik u dringend om beantwoording, voor de op 17 februari a.s. te houden laatste reguliere raadsvergadering in deze zittingsperiode.

Met vriendelijke groet,

Ernest Oele Bsc Raadslid

Voorzitter Audit Commissie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen