Speeltuin Kitskensberg opent ‘eerste inclusieve verkeerstuin van Nederland’.

Foto:

d.d.      16  februari 2022

PERSBERICHT 

Op zaterdag 19 maart om 14.00 uur opent Speeltuin Kitskensberg Roermond de eerste inclusieve verkeerstuin van Nederland. Deze opening wordt gedaan door de familie Buddenbruck, bekend van het televisieprogramma ‘Een huis vol’. De verkeerstuin past binnen het motto ‘Niet meekijken, maar meespelen!’ waarbij de speeltuin voorop wilt lopen om buiten spelen, leren en bewegen mogelijk te maken voor alle kinderen.

Inclusieve Speeltuin
Om het motto ‘Niet meekijken, maar meespelen!’ waar te maken heeft de speeltuin als doel om inclusief te zijn. Vaak wordt ‘ inclusief spelen’ geuit met het bereikbaar maken van speeltoestellen voor mindervaliden. Maar ‘inclusief spelen’ is volgens speeltuin Kitskensberg een veel ruimer begrip. Het is niet meekijken maar meespelen voor ieder kind. Alleen zo kunnen alle kinderen hun eigen talenten en zelfvertrouwen ontwikkelen en leren we elkaar te accepteren en respecteren zoals we zijn. In 2021 heeft de speeltuin het plan uitgewerkt en ingediend voor een ‘inclusieve verkeerstuin’. Belangrijk aandachtspunt is dat slechtziende en blinde kinderen mee kunnen spelen en leren in de verkeerstuin. Na het winnen van de prijs van het ANWB Fonds in 2021 voor de provincie Limburg is gestart met de aanleg van deze unieke inclusieve verkeerstuin.

Dankzij de hulp van vele bedrijven uit de regio is de verkeerstuin aangelegd. Het ontwerp is door bureau Kragten volledig belangeloos ontworpen. Besix Infra Nederland heeft een 100% circulaire asfalt ontwikkeld en gedoneerd. De verkeerslichten, die natuurlijk de geluidsignalen moeten bevatten, zijn aangepast naar een kleiner formaat. Uiteraard is ook een blindengeleidestrook aangelegd dankzij TG lining. Leerlingen van onderwijsinstelling Yuverta verzorgen de aanleg van de beplanting.

Het resultaat is een inclusieve verkeerstuin waar kinderen spelenderwijs verkeersveilig worden maar ook, dankzij speciale brillen en een blindenstok, de situatie ervaren zoals een slechtziend of blind persoon. Ook kunnen scholen gebruik maken van de verkeerstuin voor educatieve doeleinden.

Over Speeltuin Kitskensberg
Speeltuin Kitskensberg is een stichting opgericht in 1948 die volledig draait op vrijwilligers. De doelstelling van de stichting is dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, buiten moeten kunnen spelen, leren en bewegen. Met het motto ‘Niet meekijken, maar meespelen!’ draagt de speeltuin bij aan een maatschappij waarin iedereen zichzelf mag zijn en elkaar leert te respecteren. Mede dankzij de steun van diverse sponsors is het voor de speeltuin met een ANBI-status mogelijk om de entree laag te houden zodat ook kansarme gezinnen kunnen genieten van een dagje uit.

Speeltuin Kitskensberg nodigt u uit om de opening van de eerste inclusieve speeltuin van Nederland bij te wonen. Graag tot ziens op zaterdag 19 maart 14 uur. Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, neem dan contact op met Nicole Golsteijn-Heijnen, bestuur stichting speeltuinen Roermond via +31 (0) 6 44614000 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen