Reinier Akkermans bespreekt de Molenplas bij Stevensweert

Foto:

U bent van harte welkom bij twee lezingen op 11 maart om 20 uur in het
Gemeenschapshuis ‘t Sjoolpad , Schoolpad 55, 6045 AR Roermond, 0475 332 997.

Reinier Akkermans bespreekt de Molenplas bij Stevensweert

De Geleenbeek mondt officieel bij Stevensweert in de Maas. Eigenlijk is dat niet zo: de Geleenbeek eindigt in de Molenplas en die plas loopt over in de Maas.
Die Molenplas is ontstaan na de ontgrinding van het Stevol-gebied. De ontgrinding van velden tussen Ohé en Laak en Stevensweert is in 1997 gestart en beëindigd in 2009 met als resultaat een groot grindgat.
Daarna is de omgeving van de plas afgewerkt als natuurgebied en overgedragen aan Natuurmonumenten.
Om dichtgroeien te voorkomen wordt het jaarrond begraasd met hooglanders en koniks. Het terrein heeft zich botanisch en faunistisch goed ontwikkeld, met mooie soorten als poelruit of zwanenbloem.
De waterteunisbloem kleurt hier en daar de randen prachtig geel. Helaas is dit een invasieve exoot, die inheemse waterplanten verdringt. Ook op vogelgebied is er veel te beleven.
Elk jaar broeden er visdiefjes en scholeksters. De Molenplas is vrij toegankelijk, men kan er omheen wandelen en van de natuur genieten.

Barend van Maanen bespreekt de Tungelroysebeek als verbindingszone voor flora en fauna

In Midden-Limburg heeft begin deze eeuw een van de grootste beekherstelprojecten van Nederland plaatsgevonden: de ecologische herinrichting van de Tungelroysebeek.

De rechtgetrokken beek kwam daardoor slingerend in het landschap te liggen, met aan weerszijden een strook waar de natuur zijn gang kon gaan.

Inmiddels hebben dieren en planten tien tot twintig jaar de tijd gehad om zich in het gebied te vestigen. De bever voelt zich er al goed thuis en dat wordt steeds zichtbaarder. Ook in en op het water is van alles te ontdekken: kokerjuffers met fuiken, schaatsenrijders en slijkvliegen. Hebben de kreeftjes in het water zich inmiddels kunnen herstellen van de vervuiling met zink in de vorige eeuw? En hoe is het met de visstand gesteld? Helaas hebben ook exotische dieren en planten de Tungelroysebeek ontdekt. Kunnen we de balans al opmaken van het beekherstelproject?

Op 14 april om 19 uur begeleidt Wouter Jansen een wandeling in de binnenstad van Roermond langs muur- en stoepplanten.
We starten bij de Scheefpijlkelk die daar ook al in 1906 aangetoond is: bij de ingang van het Kartuizerpark aan de Voogdijstraat.

Wij zijn bezig ook op vrijdag 8 april om 20 uur twee lezingen te organiseren.

Op 2 april verschijnt een prachtig boek “Het eiland van Weert”, voor niet leden € 19.50 voor leden NHGL € 15.50
Met o.a. beschrijving van Tungelroysebeek. Dit zal 8 april te koop zijn. Bijgaand de flyer.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen