Het verhaal van Nederland – Daan Schuurmans bij Kasteel Horn

In  de 10-delige televisieserie Het verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 6 gaan we terug naar de tijd van geuzen en papen (1550-1648). We zien hoe in de zestiende eeuw de 80-jarige oorlog uitbreekt. Een strijd die voor altijd verbonden is aan de naam van Willem van Oranje. In deze oorlog tussen katholieken en protestanten moet hij een keuze maken tussen zijn eigen belangen en die van de Spaanse koning. Daarbij heeft hij de hulp van het volk hard nodig. Hoe krijgt Willem het voor elkaar om vader des vaderlands van Nederland te worden?

Als de Spaanse koning Filips de Tweede hoort over de Beeldenstorm, besluit hij de Hertog van Alva naar de Nederlanden te sturen. Bij kasteel Horn in Limburg vertelt Daan over hoe Alva vijf dagen na zijn komst in de Nederlanden zijn eigen rechtbank instelt. De Raad van Beroerten, die iedereen moet veroordelen die heeft deelgenomen aan de beeldenstorm. Die raad wordt al snel de Bloedraad genoemd, vanwege de vele gruwelijke doodvonnissen. Vele duizenden worden geëxecuteerd, waaronder de heer van Kasteel Horn; de graaf van Horne. Samen met de graaf van Egmont wordt hij in Brussel geëxecuteerd. Een executie waar Alva een groot spektakel van maakt.

Still uit aflevering 6: Daan Schuurmans bij Kasteel Horn. Klik op de afbeelding om deze te downloaden.
HET VERHAAL VAN NEDERLAND

Het Verhaal van Nederland is een transmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een kinderserie voor Zapp.nl, een podcast met Diederik van Vleuten en een serie podwalks; een app met 10 interactieve wandelverhalen op verschillende historische locaties in Nederland. Ook is er een boek geschreven bij de serie en zijn er ingekorte versies van de TV-serie speciaal voor in het voortgezet onderwijs. Meer informatie over het gehele project is te vinden op: HetverhaalvanNederland.nl.

De TV-serie is iedere woensdagavond te zien rond 20.35 uur op NPO1. Productie is in handen van Tuvalu Media & Pupkin Film in coproductie met de NTR. Klik hier voor de trailer.

Uitzending: woensdag 9 maart rond 20.30 uur bij de NTR op NPO 1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen