CDA vraagt minister I&W dringend om een oplossing trillingshinder Roertunnel

Foto: Rijkswaterstaat

Persbericht – Nu het rapport van Movares uitgewezen heeft dat ruim 110 woningen trillingshinder ondervinden vanuit de Roertunnel, is dat voor het CDA Roermond – dat ook al twee keer eerder schriftelijke vragen stelde in de gemeenteraad van Roermond – aanleiding geweest contact te zoeken met de Tweede Kamerfractie, in het bijzonder de Kamerleden Mustafa Amhaouch en Harry van der Molen.
Afgelopen zaterdag heeft Kamerlid Mustafa Amhaouch een bezoek gebracht aan het gebied waar de getroffen woningen liggen onder begeleiding van de Roermondse CDA fractievoorzitter Marc Breugelmans (zie foto).

Op verzoek van de Roermondse raadsfractie hebben beide Kamerleden schriftelijke vragen gesteld aan de minister van I&W over de actuele situatie rondom de tunnel. De CDA-fracties in zowel de Tweede Kamer als de gemeenteraad zijn van mening dat het Rijk verantwoordelijkheid heeft om de laagfrequent geluid problematiek van de Roertunnel op te lossen en in deze de regierol actief op moet pakken. Een oplossing hoeft dan ook niet lang op zich te laten wachten.

Marc Breugelmans is blij met de ondersteuning vanuit de Tweede Kamer fractie: “Het mag niet zo zijn dat, nu juristen zich over de verantwoordelijkheidsvraag buigen, de oplossing nog langer op zich laat wachten. Omwonenden ervaren dagelijks hinder, dat duurt nu al meer dan vijf jaar. Het is terecht dat zij willen weten wanneer er nu daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Volgend jaar vindt er groot onderhoud aan de tunnels plaats. Voor het CDA is dat de uiterste termijn waarop het probleem moet zijn opgelost. Het Rijk moet nu haar verantwoordelijkheid nemen!”

Kamerlid Mustafa Amhaouch is het daarmee eens. “Overlast door laagfrequente geluiden speelt op veel meer plaatsen. Ook langs het spoor. Het Rijk is hier aan zet. Wij vragen de minister van I&W nu om dit ook vast te leggen in een wettelijk normenkader. De mensen in Roermond verdienen een oplossing op de korte termijn. Terecht dat het CDA Roermond hier nu aandacht voor vraagt.”


Bijlage; Kamervragen M. Amhaouch en H. van der Molen CDA fractie Tweede Kamer

Schriftelijke vragen van de leden Van der Molen en Amhaouch (beiden CDA) aan de minister van I&W over het bericht dat bewoners van de nieuwbouw rond de Roermondse Roertunnel hinder ondervinden van laagfrequent geluid.

Vraag 1: Bent u bekend met het bericht ‘Boenkboenk-geluid door Roertunnel wel degelijk echt: ‘Het mag hier in Roermond geen tweede Groningen worden’ (1)

Vraag 2: Klopt het dat uit recent, uitgebreid onderzoek van adviesbureau Movaris is gebleken dat omwonenden van de Roertunnel hinder ondervinden van laagfrequent geluid afkomstig van de Roertunnel? Zo ja, wat vindt de minister van de uitkomsten van het onderzoek?

Vraag 3: Is de minister het met het CDA eens dat het Rijk de verantwoordelijk heeft om de laagfrequent geluid problematiek van de Roertunnel op te lossen en deze regierol actief op moet pakken?

Vraag 4: Welke mogelijke opties zijn er om de laagfrequent geluid problematiek rond de Roertunnel op te lossen? Kunt u in uw beantwoording onder andere ingaan op de oplossingsrichtingen die worden geschetst in het Movaris rapport?

Vraag 5: Is de minister op de hoogte van het groot onderhoud in 2023 aan de Roertunnel? Is de minister het met het CDA eens dat de trillinghinder uiterlijk gelijktijdig met dit groot onderhoud opgepakt en opgelost moet worden? Wat gaat de minister er aan doen om dit mogelijk en haalbaar te maken?

Vraag 6: Hoe verloopt de communicatie met de gemeente en provincie omtrent de trillinghinder van de Roertunnel?

Vraag 7: Klopt het dat de oorzaak van het laagfrequente geluid bij de Roertunnel zit in de betondelen en de wijze waarop deze middels een mes-en-groefverbinding aan elkaar zijn vastgeklikt?

Vraag 8: Wordt er bij de aanleg van landtunnels vaker gebruik gemaakt van deze constructiewijze? Zo ja, speelt de problematiek naar uw weten ook bij andere landtunnels waarbij deze constructiemethode is gebruikt?

Vraag 9: Kunnen er gezondheidsklachten voortkomen uit een langdurige blootstelling aan laagfrequent geluid? Zo ja, welke?

Vraag 10: Kunt u aangeven dat het klopt dat er op dit moment geen wettelijke normen zijn voor laagfrequent geluid? En zo ja, is het mogelijk om geluidsnormen wettelijk vast te leggen?

(1)          Boenkboenk-geluid door Roertunnel wel degelijk echt: ‘Het mag hier in Roermond geen tweede Groningen worden’, De Limburger, 3-3-2022.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen