Daling woninginbraken in Limburg, maar niet in Roermond

Foto: Steffen Salow from Pixabay

De eerste vijf maanden van 2022 werd er in Limburg iets minder ingebroken dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal woninginbraken daalde van 535 naar 530: een kleine afname, maar wel een opvallende. Landelijk nam het aantal woninginbraken namelijk toe met 21,6% en in Drenthe zelfs met 67,7%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de Nationale Politie.

De grootste daling van het aantal woninginbraken vond plaats in Kerkrade. Van januari tot en met mei waren hier 16 minder inbraken dan een jaar eerder. Ook in Weert (-12) en in 11 andere Limburgse gemeenten nam het aantal inbraken af.

Deze positieve trend was overigens niet in elke Limburgse gemeente zichtbaar. Zo waren van januari tot en met mei namelijk juist veel meer inbraken in Maastricht (+16). Deze stijging vond ook plaats in Roermond (+10) en in 12 andere gemeenten in Limburg. In Leudal bleef het aantal inbraken gelijk.

Kans op inbraak het grootst in Heerlen

Nergens in Limburg wordt dit jaar zo vaak ingebroken als in Heerlen: tot nu toe werden hier al 59 meldingen gedaan van inbraak. Toch is dit niet de gemeente met de meeste kans op inbraak in Limburg.

Want wanneer je het totale aantal inbraken afweegt tegen het aantal huishoudens, ontstaat een heel ander beeld. Dan blijkt Mook en Middelaar met stip de gemeente met de hoogste inbraakkans. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 3,07 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 0,99 inbraken per 1.000 huishoudens. De top 5 gemeenten in Limburg met de grootste kans op inbraak is als volgt:

  • Mook en Middelaar (3,07 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Horst aan de Maas (1,43 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Landgraaf (1,36 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • Kerkrade (1,35 inbraken per 1.000 huishoudens)
    Heerlen (1,3 inbraken per 1.000 huishoudens)
  • In Beesel is de kans op inbrekers juist het kleinst. De eerste vijf maanden van 2022 werden hier slechts 0,34 inbraken geregistreerd per 1.000 huishoudens.

Benieuwd naar hoe de rest van de provincie scoort? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen