Dit wordt het weer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 2022

Foto:

Vooral de eerste dag zeer hoge temperaturen

Aanstaande dinsdag 19 juli staat de 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse op de planning. Nadat corona de vorige keren spelbreker is geweest kan dit jaar de hitte wel eens roet in het eten gooien. De eerste wandeldag wordt namelijk zeer heet zomerweer in Nijmegen verwacht. Lees hier meer over het weer tijdens de vierdaagse.
Wie dit weekend naar de Nijmeegse Vierdaagsefeesten gaat heeft geluk. Een noordwestelijke wind zorgt momenteel nog voor heel gemiddeld zomerweer in ons land, maar de komende dagen loopt de temperatuur flink op. Daarbij is veel ruimte voor de zon. Zaterdag wordt het in Nijmegen nog 23 graden, maar zondag komt de maximumtemperatuur al uit op zo’n 27 graden. Met deze weersomstandigheden is het voor de feestgangers uitstekend weer. Ook tijdens de avond- en nachturen is het dan vaak prima uit te houden, al raden we wel aan om een trui mee te nemen tijdens de nacht van zaterdag naar zondag. Bij weinig wind daalt de temperatuur naar 8 graden.
Maandag 18 juli, de dag voor de vierdaagse, wordt het al zeer warm in Nijmegen. De eerste dag van de week stijgt de temperatuur al naar een tropische waarde van zo’n 34 graden.
Snikheet tijdens de dagen van Elst en Wijchen
Tijdens de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse, ook wel de dag van Elst genoemd, schijnt de zon uitbundig. Na een vrij warme nacht schiet de temperatuur omhoog. Rond 10:00 uur is het ongeveer 29 graden en tegen het middaguur is het in de regio rondom Nijmegen al 34 graden. Gedurende de middag loopt de temperatuur nog verder op. De maxima kunnen uitkomen op 38 en 39 graden. We raden de lopers dan ook aan om goed op te passen voor hittestress en zo veel water mee te nemen als je kunt dragen. De zon is ook erg fel met zonkracht 7, waardoor je moet blijven smeren met zonnebrandcrème.
Op de paden onder de bomen is de invloed van de zon minder groot. Af en toe kan een briesje ervoor zorgen dat het iets minder heet is, dit kan met name op de wandelpaden vlak bij de Waal soms voelbaar zijn. Tijdens de nacht naar woensdag blijft het zeer warm met een minimumtemperatuur van 19 of 20 graden. Voor de feestgangers is het tijdens de avond en nacht eigenlijk prima weer.
Momenteel ziet het er naar uit dat het ook tijdens de tweede dag, de dag van Wijchen, het hoogstwaarschijnlijk tropisch warm wordt. De temperatuur komt uit dan op zo’n 30 of 31 graden waardoor het ook deze dag voor de wandelaars zwoegen wordt. Wel zijn er meer wolkenvelden aanwezig. De wind draait naar het zuidwesten en gedurende de dag neemt de kans op een verfrissende (onweers)bui toe.
Donderdag en vrijdag aanmerkelijk minder warm
Na woensdag zien de weersomstandigheden er voor de wandelaars er een stuk beter uit. Beide dagen laat het weerbeeld een afwisseling van wolken en zonnige perioden zien. Ook behoort een enkele bui tot de mogelijkheden. Donderdag wordt het ongeveer 26 graden en vrijdag tijdens de Via Gladiola is het zo’n 25 graden bij een matige noordwestenwind. Ondanks dat de temperatuur een stap terug doet, kan het op deze dagen in de zon nog steeds erg warm aanvoelen.
Cookieinstellingen