Boerin zijn is geen half te vervullen levenswijze

Foto: Victoria_rt via Pixabay

Achter elke sterke boer, staat vaak een sterke boerin! Waar vrouwen vaak een onmisbare rol vervullen in werk en huishouden, zetten boerinnen dikwijls nog een stapje extra. Zij vervullen een belangrijke taak op de boerderij waar ze vaak part- of fulltime meewerken, gecombineerd met het huishouden, gezin én daarbij de balans houden tussen ‘voor’ en ‘achter’ hun partner staan. Al die ballen hoog houden, is niet altijd even makkelijk. Daarom worden boerinnen elke tweede zaterdag van september extra in het zonnetje gezet tijdens De Dag van de Boerin. Limburgse boerinnen delen graag hun verhaal met u.

Continue wisselen ze van rol: vrouw/echtgenote/moeder manager, (zaken)partner, administratief en/of HR-medewerker, coach – 24 uur per dag en 7 dagen per week. Dit jaar vindt deze dag plaats op zaterdag 10 september. Ook boerinnen in Limburg zijn trots op hun boerinnenleven. Sommige dames draaien al 30 jaar of  langer mee op de boerderij en sommigen ervaren sinds kort hoe het is om boerin te zijn. Maar de Limburgse boerinnen zijn het wel over één punt eens: het boerin zijn is een levenswijze, die je nooit half kunt vervullen. Of het zit in in je genen, of er is een passie als drijfveer.

De LLTB hecht veel belang aan de ontwikkeling van vrouwen binnen het agrarisch bedrijf. Het LLTB Netwerk Agrarische Vrouwen, dat inmiddels zo’n 500 leden telt, speelt daar in Limburg een sleutelrol in. ‘Steeds meer vrouwen kiezen bewust voor het vak van agrarisch ondernemer. Het is belangrijk om daar goed op in te spelen. Vrouwen hebben vaak hun eigen kijk op de ontwikkelingen in de sector en moeten daar ook in gestimuleerd en gesupport worden. Met dit netwerk zet de LLTB zich in voor een sterke positie van vrouwen binnen, maar ook buiten het boerenbedrijf, aldus Nicole Alberts, projectleider van het Netwerk Agrarische Vrouwen.

Limburgse boerinnen zijn trots op wie ze zijn en wat zij doen en dragen dat graag uit. Niet alleen in hun omgeving, maar ook daarbuiten. Een aantal boerinnen is dan ook bereid om hun verhaal en ervaringen met de media te delen. Als u interesse heeft en aandacht wilt besteden aan De Dag van de Boerin en eventueel een kijkje wilt krijgen in het leven van een boerin, kunt u contact opnemen met één of meerdere boerinnen in Limburg.

Dorrie en haar man hebben ondanks hun agrarische achtergrond, vorig jaar de stap gemaakt om echt boer en boerin te worden. Zij transforen een voormalig melkveehouderij om naar een multifunctionele boerderij. Marja en haar man runnen al meer dan 30 jaar een melkveebedrijf in Bergen. Tevens is Marja educatieboerin.

Kristel en haar gezin hebben in Simpelveld landbouwbedrijf Vanhommerig – Het Loeigoed. Ze hebben onder andere koeien, bieden koe knuffel arrangementen aan en ook Kristel is educatieboerin.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen