Met Tranchot navigeren in Limburg sinds Napoleon

Foto:

De landmeter Tranchot kreeg van Napoleon de opdracht voor het vervaardigen van militaire kaarten, schaal 1: 10.000 van het Rijnland. Met 23 medewerkers werkte hij vanuit Aken en later vanuit Trier. In 1804 was slechts het Roerdepartement gekarteerd. Napoleon was zeer teleurgesteld. De landmeters moesten sneller gaan werken. Dat deden ze door de resterende kaarten op schaal 1:20.000 te karteren.

De huidige provincie Limburg is bijna helemaal door Tranchot gekarteerd, dus ook de huidige gemeente Roermond. De 29 ‘’Limburgse’’ kaartbladen zijn allemaal tussen 1802 en 1807 opgenomen. Alleen Weert en Nederweert ontbreken. Deze kaarten laten het landschap van Limburg zien, zoals de geschiedenis van het Maasland zich vanaf de middeleeuwen heeft afgespeeld. Het landschap is in de 17e en 18e eeuw nauwelijks gewijzigd. De grootste veranderingen beginnen immers pas in de 19e eeuw. Ook zal ik stilstaan bij de legenda en het colofon van de Tranchotkaarten. Daarna ga ik in op het geo-referen van de Tranchotkaarten zodat ze digitaal passend gemaakt zijn voor het gebruik met GPS. Deze gegeorefereerde Tranchotkaarten zijn vervolgens door de Milieufederatie Limburg uitgegeven via de app TRINL, Tijdreizen in Limburg, die gratis kan worden gedownload zowel bij Apple als Androïd. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat ik zien wat je met de Tranchotkaarten in de TRINL app kunt doen, zoals inzichtelijk maken van de bevolkingsgroei, de landbouw- en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Verder is het lezen van het landschap een mooie toepassing.

Tot slot wil ik aan de hand van een video tonen hoe je met TRINL op de kaarten van Napoleon door Limburg kunt navigeren, zie onderstaande schermafbeelding van de video ‘Op Napoleons kaarten navigeren van Sittard naar Roermond.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen