Publieksexcursie Sarsven en De Banen

Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.

Op vrijdagavond 2 juni organiseert Het Limburgs Landschap een 2,5 uur durende publieksexcursie door Sarsven en De Banen. Aanmelden voor deze excursie is verplicht [vol=vol] via www.limburgs-landschap.nl/kalender [vertrek om 19:00 uur vanaf Dagcamping Houtsberg, Banendijk 2a in Nederweert-Eind]. Stevige wandelschoenen worden aanbevolen.

De natuurgebieden Sarsven, De Banen en de Kwegt zijn aaneengeschakelde vencomplexen die van grote waarde zijn voor planten, libellen en water- en moerasvogels. Niet voor niets heeft het de status van Natura 2000 waaronder de meest bijzondere natuurgebieden van heel Europa worden gerekend.

Topnatuur
Tussen Nederweert-Eind en de zuidrand van Weert strekt zich een langgerekt vennengebied uit. De Banen, Sarsven, Kwegt, Schoorkuilen en Roeventerpeel maken hier deel van uit en zijn in beheer bij Het Limburgs Landschap. De met elkaar in verbinding staande vencomplexen herbergen veel en bijzondere natuurwaarden. Op diverse plaatsen staan uitkijkplatforms en
kijkhutten waardoor het gebied goed te overzien is. Reigers, zowel de grote zilverreiger als de blauwe reiger, zullen tijdens de gratis wandeltocht zeker gezien gaan worden. Denk aan uw verrekijker.

Steentijd
De omgeving van Sarsven en de Banen heeft echter nog meer bijzonderheden. Het is een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen van bewoning uit de Oude Steentijd. Tijdens onderzoek zijn voorwerpen aangetroffen van rondtrekkende jager-verzamelaars van zo’n 13.000 jaar geleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen