Eerste projecten ontvangen een bijdrage uit Fonds Natuurkracht

Foto: Natuur en Milieu Federatie Limburg

Eerste twee projecten ontvangen een bijdrage uit Fonds Natuurkracht en gaan dit jaar nog van start. Het gaat om een voorbeeldproject van landschappelijke ingrepen die het water in het Geul- en Gulpdal vertragen en om een lesprogramma voor scholen in de regio.

Graften en hagen tegen wateroverlast
Het eerste is een voorbeeldproject natuurherstel in het agrarisch landschap. Door herstel en aanplant van kale graften (een mini-terras op een helling die begroeid is met struiken) en aanplant van struweelhagen rondom Vrouwenheide in Eys en Simpelveld wordt water vertraagd en beter vastgehouden. Dit gebeurt op hooggelegen en steil terrein waarop het water nu nog veel te snel afstroomt naar de Eyserbeek (en uiteindelijk naar de Geul). Het project is bijzonder vanwege de nauwe samenwerking tussen Stichting het Limburgs Landschap en het agrarische bedrijf Heuvel Angus ter plekke.

Leerlingen met hoofd, hart en handen aan de slag
Het tweede project is een lesprogramma voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs in het Geul- en Gulpdal. Met het lesprogramma kunnen leerlingen straks met hun hoofd, hart en handen ervaren en leren hoe wateroverlast en droogte samenhangen. Ze zien in de praktijk hoe de natuur haar werk doet en gaan zelf aan de slag. De leerlingen maken een plan en krijgen budget voor natuur op hun eigen school. Ook krijgen ze IVN Tuiny Forest pakketten waarmee ze in hun eigen tuin kunnen helpen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen