Nog steeds flink neerslagtekort ondanks wisselvalligheid

Potato ridges on a heavily overcast day in summer. The foliage is dehydrated and the harvest is imminent. Between the ridges, acorns have fallen prematurely from the trees due to the recent heat wave.
Potato ridges on a heavily overcast day in summer. The foliage is dehydrated and the harvest is imminent. Between the ridges, acorns have fallen prematurely from the trees due to the recent heat wave.
Foto: Istock

Ondanks het wisselvallige weer van afgelopen dagen behoort dit jaar op dit moment nog bij de 5% droogte jaren. Ook de komende dagen hebben we met wisselvallig weer te maken, waardoor enige verlichting zal optreden. Begin augustus komt het neerslagtekort onder 200 mm uit en behoort 2023 ook niet meer bij de 5% droogste jaren.

Mede door de recordzonnige en recordwarme junimaand is er momenteel nog steeds een flink neerslagtekort van 195 mm. Hiermee bevindt dit jaar zich nog altijd bij de 5% droogste jaren.

Het neerslagtekort heeft ook zijn invloed op de grondwaterstanden. De grondwaterstanden bevinden zich op veel plaatsen ruim onder het langjarig gemiddelde, vooral in het noorden staat het grondwater op sommige plaatsen erg laag. Ook de waterstanden van de Rijn en IJssel zijn momenteel lager dan gebruikelijk. Momenteel komen in Zwitserland stevige buien voor met als gevolg dat de Rijn weer vanuit Zwitserland met water wordt gevoed.

In het zuiden en westen is het neerslagtekort momenteel het grootst. Lokaal komen hier neerslagtekorten van wel 240 mm voor. In de oostelijke provincies ligt het neerslagtekort veelal tussen 150 en 210 mm.

Buien brengen verlichting
Door een dominante westelijke windrichting kunnen buien of regengebieden Nederland de laatste tijd makkelijk bereiken. Ook de komende dagen is het wisselvallig weer met dagelijks buien. Vooral donderdag valt flink wat regen. Er valt gemiddeld over het land zo’n 15 tot lokaal meer dan 20 millimeter. Daardoor zal enige verlichting in het neerslagtekort optreden.

De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort de komende tijd licht zal dalen. Begin augustus duikt het neerslagtekort dan onder 200 mm en behoort 2023 ook niet meer bij de 5% droogste jaren.

Het zal niet continu regenen, want er zijn ook droge momenten met zonneschijn. Echt warm en zonnig zomerweer staat niet op de planning, zodat er van ernstige droogte geen sprake zal zijn.

Regionaal kans op natuurbranden
In een groot deel van het land geldt natuurbrandrisico 1. Dit betekent dat voorzichtigheid met vuur in de natuur geboden is. Voor de noordelijke provincies en ook voor Zuid-Limburg geldt momenteel natuurbrandrisico fase 2. Dat betekent extra alertheid en de kans dat een natuurbrand ontstaat is aanwezig. Het gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn hier dan ook verboden.

Het online-bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/25-7-2023-brengt-het-wisselvallige-weer-enige-verlichting

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen