Wisselvallig en zacht begin van carnaval, later droger en kouder

Foto: Weeronline.nl

Het carnavalsweekend begint zeer zacht en licht wisselvallig. Zaterdag kan het in het zuiden lokaal 13 graden worden. Zondag is het met een graad of 10 iets minder zacht en in de nieuwe week daalt de temperatuur verder. De nachten verlopen dan relatief koud met minima rond het vriespunt. Overdag wordt het niet veel warmer dan een graad of 7. De neerslagkansen zijn vooral in het weekend tijdens de eerste twee dagen van carnaval vrij groot. Vanaf maandag nemen de neerslagkansen af.

Het weer tijdens carnaval is niet altijd even uitnodigend om naar buiten te gaan en zo gek is dat ook helemaal niet. Onze wintermaanden verlopen vaak wisselvallig waarbij regen en wind zeker geen uitzondering zijn. Optochten die niet door gaan door te veel wind of kletsnatte dagdelen zijn afgelopen jaren dan ook meerdere keren voorgekomen. Toch lijkt het dit jaar weleens een stuk beter te kunnen verlopen!

Licht wisselvallig en zacht begin van carnaval
De wind lijkt in ieder geval geen spelbreker te zijn en dat is goed nieuws voor de vele optochten die op het programma staan. Droog houden we het niet, de eerste dagen is de kans op wat regen groot. Kletsnat verlopen de dagen waarschijnlijk niet en er zullen ook droge momenten zijn waarbij mogelijk de zon even doorbreekt. Van zonovergoten dagdelen is geen sprake.

De handschoenen kunnen tijdens de eerste dagen van carnaval thuis blijven, want koud wordt het zeker niet. Sterker nog, zaterdag kan het in het zuiden zelfs 13 graden worden! Normale waarden voor deze tijd van het jaar liggen doorgaans rond een graad of 6. Vanaf zondag zet de temperatuur geleidelijk een daling in, maar ook dan is het met een graad of 10 nog vrij zacht. Ook de nachten verlopen zeker niet koud met minima die uitkomen tussen 4 en 7 graden.

Vanaf maandag droger en kouder
Na het weekend nemen de neerslagkansen af en zet de temperatuur de dalende trend voort. Vanaf maandag wordt het overdag niet veel warmer dan een graad of 7 en in de nachten ligt het kwik rond het vriespunt. Al met al vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar wel een stuk kouder dan de afgelopen tijd. Lokaal is in de nachten een graadje vorst mogelijk en zeker in de ochtenduren kan het dus vrij koud zijn. Neerslag staat nauwelijks meer op het programma, maar een enkele lokale bui is niet geheel uitgesloten. Op de meeste plekken blijft het gewoon droog en als de zon eenmaal doorbreekt is het dan prima weer om feest te vieren!

Grote onzekerheid
We moeten hier wel bij vermelden dat de verwachting op deze termijn nog wat onzeker is. Koude en zachte lucht bevinden zich de komende periode in de buurt van ons land. Kleine verschuivingen kunnen voor grote veranderingen in zowel temperatuur als weerbeeld zorgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen