Museum van de Vrouw pakt uit met twee nieuwe tentoonstellingen

Foto: Museum van de Vrouw

Vanaf 1 maart zijn er twee nieuwe tentoonstellingen te bezoeken in het Museum van de Vrouw in Echt. Beide tentoonstellingen zetten de bezoeker – elk op een andere manier – aan het denken. De een over criminaliteit, de ander over recycling en mode.

Criminele vrouwen?
Criminaliteit is een mannending. Toch? Vaak denken we bij misdrijven als mishandeling, moord, bankroof en oplichting uitsluitend aan mannen. Maar is dat wel terecht? Bestaan er geen zware vrouwen, linke meiden en bad girls? Natuurlijk bestaan die! Waarom denken we dan van niet? Zijn vrouwen simpelweg gewiekster en worden ze minder snel gepakt? Of zijn vrouwen braver en zijn het toch echt de mannen die vaker het criminele pad op gaan?

De eenvoudige verklaring is dat er tot voor kort weinig aandacht was voor vrouwen in de criminaliteit. Criminaliteit werd altijd met mannen geassocieerd. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren laat echter zien dat vrouwen actiever zijn en waren in de
(georganiseerde) misdaad dan lang is gedacht. In sommige markten blijken vrouwen zelfs opvallender aanwezig te zijn, al spelen zij deels andere rollen dan mannen, maar die zijn zeker niet minder gewelddadig, ingrijpend of belangrijk.

Deze tentoonstelling schetst, aan de hand van de levens van een aantal Nederlandse criminele vrouwen, hoe dun het lijntje is tussen criminaliteit en een ‘gewoon’ bestaan. Maar ook hoe ver criminele vrouwen kunnen gaan. En hoe belangrijk het is om vanuit een genderperspectief naar de aanpak van (georganiseerde) criminaliteit te blijven kijken. De tentoonstelling “Criminele vrouwen?” is van 1 maart t/m 3 november 2024 te bezoeken.

Anders kijken. Draagbare kunst door Hinke Luiten
Hinke Luiten maakte 25 jaar kleding van materialen die daar niet voor bedoeld zijn zoals cd’s, centen, knopen, koffiecups, waxinelichthouders, enz. In totaal creëerde ze 120 kledingstukken. In het Museum van de Vrouw zijn er tot en met 3 juni 2024 twintig werken te zien met bijpassend hoedje of tas. Digitaal worden al haar creaties getoond. Ook zijn er beelden waarop ze aan het werk is en in een proeflapjesbak kun je zien en voelen hoe ze de materialen verwerkte. Het is een unieke tentoonstelling. Hinke Luiten is de enige in Nederland die met zulke variatie aan afvalmaterialen zoveel verschillende kledingstukken produceerde.

Zie de website van het museum voor meer informatie over de tentoonstellingen en het randprogramma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen