Kletsnat begin van groeiseizoen, boeren ondervinden problemen

Foto: Weeronline.nl

Sinds oktober is bijna elke maand een stuk natter verlopen dan gebruikelijk. Vooral voor de jaarwisseling verliepen de maanden kletsnat, met soms bijna twee keer zoveel neerslag als de gebruikelijke hoeveelheid. November verliep zelfs recordnat met een gemiddelde van 180 mm tegen 82 normaal.

Dit heeft er voor gezorgd dat het grondwaterpeil enorm steeg sinds oktober en vanaf november was het in heel het land vaak extreem nat. Het was overal in het land kletsnat, maar de natste plekken bevonden zich in het westen en zuiden van het land.

Sinds maart is het grondwaterpeil wel weer wat aan het zakken, maar op de meeste plekken staat het nog steeds zeer hoog voor de tijd van het jaar. Het groeiseizoen begint op 1 april en loopt tot en met 30 september en door de hoge grondwaterstanden ondervinden veel boeren problemen.

Ook de komende periode blijft het licht wisselvallig lenteweer met regelmatig kans op buien of regengebieden. Zo kletsnat als afgelopen maanden lijkt het niet te worden, maar een echt lange droge periode lijkt er voorlopig zeker niet in te zitten. Voor droogteproblemen hoeven boeren voorlopig dus zeker niet te vrezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen