2 Limburgse scouts en 14 Nederlandse zeekadetten actief bij Nationale Herdenking op de Dam

Foto: Scouting.nl

Op 4 mei zullen er weer 72 scouts en 14 zeekadetten actief zijn tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De scouts uit Limburg en zeekadetten uit Nederland hebben op deze dag diverse taken. Ze reiken de kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden.

Ieder jaar wijst het Nationaal Comité 4 en 5 mei een provincie aan die centraal staat bij de Nationale Herdenking op 4 mei en de viering van vrijheid op 5 mei. Dit jaar is dat Limburg, dus hebben scouts en zeekadetten uit deze provincie dit jaar de kans om hieraan mee te doen. Aangezien er geen zeekadetkorps in Limburg is, komen de zeekadetten van korpsen verspreid over Nederland. Het is voor de scouts en zeekadetten een hoogtepunt in hun tijd als jeugdlid van Scouting.

Intensieve voorbereiding
Tijdens een voorbereidingsweekend van 5 tot en met 7 april volgden ze een programma zodat ze weten wat er wordt herdacht en waarom het belangrijk is om te herdenken. Zo bezochten de scouts en zeekadetten het Vrijheidsmuseum en de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. Op zaterdagavond speelde theatergroep Productiehuis Alphen diverse situaties in de Tweede Wereldoorlog. Ook spraken de deelnemers met Jeroen Saris van stichting Herkenning, de organisatie van nazaten van onder andere NSB-leden.

Tijdens de informatiedag op 20 april in het Gouvernement aan de Maas (Provinciehuis van Limburg) worden onder andere de taken geoefend. De dag wordt geopend door gedeputeerde Marc van Caldenberg. Er is een persoonlijke boodschap van oud-scout en kranslegger op 4 mei, Bert Woudstra (92). Frenk Lahaye, directeur van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten, gaat in op vragen van de deelnemers over het belang van een oorlogsbegraafplaats en herdenken van oorlogsslachtoffers.

Band met Tweede Wereldoorlog
Niet alleen bij de Nationale Herdenking zijn scouts en zeekadetten op 4 mei actief. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn ruim 800 bevers (5-7 jaar) en welpen (7-11 jaar) uit heel Nederland betrokken. Ook zijn er veel lokale Scoutinggroepen en zeekadetkorpsen actief bij lokale herdenkingen. Sinds 2023 zijn scouts actief bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag, ook wel bekend als de Indië-herdenking.

Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van Scouting heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in internerings-, werk- en strafkampen in Nederlands-Indië.

Ook de scheepvaart heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgerscheepvaart werd voor militaire doelen ingezet en de binnenvaart was een belangrijk transportmiddel voor de hongertochten. Veel Nederlandse militairen zijn omgekomen bij de zeeslagen in Zuid-Oost Azië en Nederlands-Indië. Het Zeekadetkorps in Nederland is na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt verwantschap met de scheepvaarders van toen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen