ESSM biedt cursus hulp en zorg aan sekswerkers

Foto: Redactie

Roermond – Angela Hokstam – Op 27 augustus heeft het Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel van Stichting Humanitas, ESSM met trots, de e- learning Hulp en Zorg aan sekswerkers gelanceerd. In de online cursus zijn ervaringsdeskundigen aan het woord. Ze praten over stigma, hulpvragen, ervaringen, misstanden en seks. Welke soorten sekswerk zijn er? Welke woorden kies je als hulpverlener en welke vragen kun je het beste stellen als je dwang of uitbuiting vermoedt? Sekswerkers en ervaren hulpverleners geven hier antwoord op.

Personen werkzaam in de prostitutie lopen bij artsen, hulpverleners en maatschappelijk werkers tegen stigma en gebrekkige kennis aan, waardoor ze in vervelende situaties zitten. Dat meldt het ESSM van Stichting Humanitas, ontwikkelaar van de cursus in een persbericht. In de gemeenten Roermond, Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Venlo, Venray en Weert ontbreekt het aan informatie over sekswerk of uitstapmogelijkheden. Dat blijkt uit onderzoek. Het onderzoek liet zien dat er nog veel hapert aan zorgopties voor sekswerkers. Stichting Humanitas ontwikkelde daarom een lessenreeks met literatuur, opdrachten en video- interviews. Aan het woord komen mensen die dwang en uitbuiting hebben ervaren, sekswerkers, psychologen, maatschappelijk werkers en onderzoekers. De Nederlandse regering heeft de ambitie om het netwerk van uitstapprogramma’s landelijk dekkend te maken.

“In de media zien we vaak dat er over slachtoffers van mensenhandel en sekswerkers wordt gesproken”, zegt sekswerkdeskundige Yvette Luhrs. Hulp en Zorg aan Sekswerkers maakt een berg aan kennis, van de doelgroep toegankelijk. Eigenlijk kan iedereen wat van deze geaccrediteerde cursus gebruiken aldus Luhrs. “Praten over seksualiteit of sekswerk is zelfs voor hulpverleners niet altijd even vanzelfsprekend, zegt prostitutie maatschappelijk werker Anke van den Dries. “Deze cursus biedt kennis voor iedereen die binnen het sociale domein met sekswerkers te maken heeft”, laat van den Dries weten.

Het ESSM van Stichting Humanitas is het Expertisecentrum op het gebied van Seksualiteit, Sekswerk en Mensenhandel. Het centrum bestaat uit de afdelingen Prostitutie Maatschappelijk Werk, LHBTI+ en Maatschappelijke Opvang. Andere activiteiten van het expertise centrum voor de maand september zijn onder andere: Open House, Yoga for sex workers, Dance workshop, Free Hiv Quick Testing by Humanitas , Workshop chemsex for professionals & interested parties en Sekswerk monopoly.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen