Belastingdienst helpt Limburgers die uit elkaar gaan met vijf dingen die je meteen moet regelen

aug 16 2022, 12:46 Laatste Nieuws
unnamed

Heb jij je huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract net verbroken? Weet dat dit gevolgen kan hebben voor je belastingen en toeslagen. Omdat er een hoop op je afkomt bij een scheiding zetten de Belastingdienst en Toeslagen vijf dingen op een rij die voor iedereen goed zijn om meteen te regelen. Hulp nodig? Kijk op belastingdienst.nl/scheiden of volg op donderdag 8 sepember van 19.30 tot 20.45 uur het gratis webinar ‘Scheiden of uit elkaar’.

"Als je uit elkaar gaat, moet je opeens veel regelen. Zeker als er ook kinderen in het spel zijn. Hoewel je vast niet als eerste aan je belastingzaken denkt, is het toch belangrijk een aantal dingen meteen te regelen. Want deze hebben gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt of voor de toeslagen die je kunt krijgen. En misschien kom je wel in aanmerking voor een heffingskorting of een toeslag”, aldus belastingexpert Manuela van Blanken .

Door de scheiden-checklist in te vullen op belastingdienst.nl/scheiden zie je wat jij in jouw situatie moet regelen. Nu of later. Maar er zijn een paar dingen die voor íedereen slim zijn om meteen te doen.

Vijf ingen om meteen te regelen

1. Praktisch: check je DigiD en je rekeningnummer en geef je verhuizing door
Misschien heb je je ex-partner gemachtigd om voor jou belastingaangifte te doen. Trek je machtiging in op machtigen.digid.nl. Zo voorkom je dat je ex belastingaangifte doet, zonder dat je dit weet. Als jouw ex je wachtwoord van je DigiD kent, is het handig deze te veranderen. Heb je een nieuw rekeningnummer? Geef dit dan door via Mijn Toeslagen als je toeslagen ontvangt en via Mijn Belastingdienst voor je belastingaangiften. Geef ook je adreswijziging door aan de gemeente.

2. Geef de veranderingen in je leven door via Mijn Toeslagen en ga na of je recht hebt op nieuwe toeslagen
Veranderingen in je leven hebben invloed op je toeslagen. Zoals je zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget. Dus ga je uit elkaar of scheiden, verandert je inkomen of neem je meer of minder kinderopvanguren af na de scheiding? Geef het door via Mijn Toeslagen, zodat je niet te veel of te weinig toeslag krijgt.

Ontvang je nu nog geen toeslagen? Misschien heb je daar na de scheiding wel recht op. Kijk op toeslagen.nl om te zien wanneer je toeslagen kunt krijgen.

3. Heb je samen een woning? Check wie de hypotheekrente mag aftrekken
Wie hypotheekrente mag aftrekken, hangt onder andere af van wie in het huis blijft wonen, hoe lang het geleden is dat één van jullie het huis verliet en van wie het huis is. Ook als je niet in het huis blijft wonen, mag je in sommige situaties nog 2 jaar hypotheekrente aftrekken. Check hier welke situatie voor jullie geldt.

4. Pas je voorlopige aanslag aan of vraag er één aan
Misschien ontvang of betaal je na je scheiding partneralimentatie. Of verandert de hypotheekrenteaftrek. Dat heeft gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het belangrijk om deze aan te passen. Zo voorkom je financiële verrassingen. Nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan op belastingdienst.nl/
voorlopigeaanslag
of het interessant is om er één aan te vragen.

5. Bedenk alvast hoe je belastingaangifte wil doen, alleen of samen. En leg afspraken vast

Vergeet niet om afspraken vast te leggen over belastingen en toeslagen. En denk alvast na over hoe je aangifte wil gaan doen. Als je gescheiden bent of uit elkaar gaat, kan je ervoor kiezen nog één keer over het gehele jaar van de scheiding belastingaangifte te doen als fiscaal partners. Het voordeel hiervan is dat je voor een laatste keer gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Ook voorkom je fouten, want je hebt gegevens van elkaar nodig. Zoals gegevens over het inkomen, de hypotheek of spaartegoeden. Houd bij je keuze wel rekening met de mogelijke gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en eventuele drempelbedragen zoals bij zorgkosten. Maak daarom een berekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doe je door als proef de voorlopige aanslag in te vullen op Mijn Belastingdienst zonder deze te verzenden. Met de jaarinkomens van jullie beiden kan je daarna voor je toeslagen een proefberekening maken.

Meer weten? Kijk op belastingdienst.nl/scheiden. Of meld je hier meteen aan voor het gratis webinar ‘Scheiden of uit elkaar’.