Expositie 'Nooit Bevrijd!', over Sinti in Roermond en Limburg

jul 10 , 9:25 Laatste Nieuws
expositie sinti
Op 19 juli opent in de Kathedraal van Roermond de expositie ‘Nooit Bevrijd! Sinti in Roermond en Limburg’. Deze tentoonstelling, vrij toegankelijk tot 1 september, is samengesteld door historicus Jac Lemmens na uitgebreid onderzoek en vele interviews met leden van de Sinti-gemeenschap in Limburg.
De expositie brengt onbekende bronnen en bijzondere documenten samen en legt een link naar de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog die de Sinti-gemeenschap bijzonder hard heeft getroffen. Daarnaast wordt teruggekeken naar hun oorsprong en komst naar West-Europa zes eeuwen geleden, hun rol tijdens het feodale tijdperk en hun vestiging in Limburg vanuit Duitsland. Foto’s en een filmpje geven de Tweede Wereldoorlog een gezicht en brengen de term ‘Vergeten Holocaust’ aan het licht, omdat deze periode lange tijd onbespreekbaar was voor de Sinti.
Ook na de Tweede Wereldoorlog blijft de kloof tussen de Sinti en de rest van de samenleving groot. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de Sinti-bedevaart en hun ervaringen in de naoorlogse periode, en schetst zo een beeld van een bevolkingsgroep die zich nooit volledig bevrijd heeft gevoeld.
Jac Lemmens, gemeentearchivaris bij de gemeente Roermond en de gemeente Weert, is verantwoordelijk voor de samenstelling van deze expositie. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Jac Lemmens via 06-43677733 of[email protected].