Koningin Máxima bezocht vandaag als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas ECI Roermond, waar verschillende afspraken werden bekrachtigd voor structureel muziekonderwijs in Brabant, waaronder het MuziekAkkoord Goirle. Daarnaast werd, op gepaste wijze binnen de huidige coronamaatregelen, gevierd dat het goed gaat met het muziekonderwijs in de hele provincie Limburg waar in 2018 een Akkoord werd getekend. In een MuziekAkkoord staat welke organisaties zich inzetten voor structureel muziekonderwijs op alle basisscholen en hoe ze dat doen. Het bezoek was onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas, ter ere van de 50e verjaardag van de erevoorzitter. De campagne draagt bij aan het doel van de stichting én de wens van Koningin Máxima: structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied.
‘50dagenmuziek’
De campagne ‘50dagenmuziek’ resulteert in veel nieuwe afspraken in het hele land om muziekonderwijs structureel in het lesprogramma op te nemen. Zo ook in Goirle. Het MuziekAkkoord Goirle was al ondertekend door verschillende partijen, de laatste handtekening zette gitarist en ambassadeur Méér Muziek in de Klas Enno Voorhoorst vandaag, in bijzijn van Koningin Máxima en directeur van de stichting Jantien Westerveld. Met een MuziekAkkoord voor Tilburg en ‘s-Hertogenbosch in het vizier werken binnenkort drie van de vijf grote steden in Brabant aan muziekonderwijs op hun basisscholen. Samen met de kleinere regio’s en de gebieden waar men zich al actief inzet voor structureel muziekonderwijs (Meierijstad, Hilvarenbeek, Boxtel, Waalwijk en de gemeente Altena) is binnenkort een derde van de Brabantse scholen bezig met muziekonderwijs.
Feestelijk muzikaal bezoek
De ondertekening werd opgeluisterd door verschillende artiesten. Die traden op voor het kleine aantal aanwezigen. Zo speelde het Limburgs Jeugdorkest Play the beat, liet DJ Quinten Fablius uit Breda van zich horen, trad OG3NE op en droeg de 17-jarige Limburgse dichter Sara Curfs een gedicht voor.
Méér Muziek in de Klas
Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs vergroot de wereld van het kind en levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting laat zien hoe waardevol muziekonderwijs is. Ze vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.
Een verslag van het bezoek is te zien in het AVROTROS-programma Koningin Máxima; een leven vol muziek, dat wordt uitgezonden op zondag 16 mei, 20.55 uur, NPO 1.