Munsterkerk 800 schrapt alle activiteiten

01 mei 2020, 8:25 Laatste Nieuws
dsc8696
Persbericht - Met pijn in het hart heeft Stichting Munsterkerk 800 vandaag moeten besluiten om alle activiteiten in het kader van het 800ebestaansjaar van de Munsterkerk te annuleren.
De ontwikkelingen rondom COVID-19, de maatregelen van de overheid en de nog te verwachten veiligheidsvoorwaarden voor evenementen, maken dit tot de enige juiste - maar ook pijnlijke - keuze. Bij bestuur, artistieke medewerkers en vrijwilligers is de teleurstelling onvoorstelbaar groot, maar een andere optie is er niet. De veiligheid van iedereen betrokken bij Munsterkerk 800 gaat voor alles. En juist die veiligheid is tot 1 september, maar naar verwachting ook daarna, niet of nauwelijks te waarborgen.
Stichting Munsterkerk 800 kwam in december 2019 voortvarend uit de startblokken. In aanwezigheid van minister Knops, bisschop Smeets, gedeputeerde Mackus en het Roermondse college van B&W werd als startsein een replica onthuld van de ooit aan de Munsterkerk toebehorende Passietafel.
Cultuurprogramma
Aansluitende ontvouwde zich een cultuurprogramma dat zich vanaf maart, na carnaval, tot en met oktober over het hele jaar 2020 zou uitstrekken. In samenwerking met het lokale en provinciale verenigingsleven en cultuurinstellingen was een programma samengesteld voor zoveel mogelijk doelgroepen. Het ging daarbij om kerk- en kioskconcerten, kleinkunst, exposities, theatrale uitvoeringen, kunstperformances, rondleidingen, stadswandelingen, schoolprojecten en lezingen met top-interviewers. Gemeente Roermond, ondernemerskring Biz, Provincie Limburg, stichtingen, betekenisvolle bedrijven en serviceclubs sloten zich aan als ondersteuners. De verwachtingen bij alle betrokkenen was hoog.
Samenwerking
Voor veel onderdelen was samenwerking gevonden met evenementen, zoals Week van de Mystiek, Cultuurnacht, Balkonconcerten, etc. Ook was er een, inmiddels gestart, educatief programma. Voor de oudere jeugd werd gewerkt aan Munster Craft, een online game- en designprogramma. Wekelijks stond een kerk- of podiumconcert geprogrammeerd.
Zeer verguld was de stichting met het nieuws dat de Munsterkerk in haar jubeljaar een centrale rol zou spelen in het mediaspektakel The Passion. Helaas is ook dat landelijke evenement bezweken onder het Cortonavirus. Geplande hoogtepunten waren verder dit jaar: de jubileumexpo met boekpresentatie in het Cuypershuis, concert van het Limburgs Kamerkoor en in oktober een uitvoering van Die Krönungsmesse en het plein-evenement Munster Serenade: Een openluchtvoorstelling met deelname van 150 vocalisten en 150 orkestleden, samengesteld uit de Roermondse verenigingen. Op het programma o.a. de spectaculaire Ouverture 1812 van Tsjaikovski, voorafgegaan door een historische theaterroute en een pleinserenade door alle Roermondse harmonieën en fanfares.
Stoppen
Als gevolg van het verbod op samenscholing en bijeenkomsten, het sluiten van de horeca en de oefenzalen, alsmede een andere prioritering van het bedrijfsleden, kwam de voorbereiding van de belangrijkste programma-onderdelen sinds maart van dit jaar in het slop. De opeenvolgende verlengingen van de lockdownperiode deed de voortgang ook geen goed. Deze week lieten zowel regisseur als muzikaal leider weten dat het overschrijden van nog meer deadlines te veel ten koste zou gaan van de kwaliteit. Repetities gingen niet door en technische voorbereiders hadden voor de zomervakantie behoefte aan zekerheid. Nu die niet kan worden gegeven, is stoppen de enige verstandige keuze.
Gezondheid en veiligheid, van het publiek alsook die van alle andere betrokken partijen hebben onze hoogste prioriteit. Voort is zeker de haalbaarheid in het geding, nu bepaalde artistieke garanties niet kunnen worden gegeven.
Open Munsterplein
Hoewel het nog een tijd duurt voordat in de Munsterkerk weer erediensten en concerten kunnen worden bijgewoond, is zij ook na 800 jaar een icoon, in het hart van de stad en in ons hart. Daar zijn eigenlijk geen jubileumvieringen voor nodig. Toch wil Stichting Munsterkerk800 iedereen in de gelegenheid stellen hun genegenheid voor de Munsterkerk te laten blijken.
De komende tijd bereiden wij het plan voor om de bestaande website en via social media kanalen te transformeren tot een online-platform voor de Munsterkerk. Mensen kunnen op ons
Open Munsterplein Online hun teksten, foto’s en films posten over alles wat hun dezer dagen bezighoudt.