World Drowning Prevention Day op 25 juli, uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft als doel om verdrinking wereldwijd te voorkomen. Jaarlijks verdrinken naar schatting 250.000 mensen, een alarmerend aantal dat het belang van preventieve maatregelen benadrukt.
De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liefen er niet om. In Nederland verdronken vorig jaar 139 mensen, waarvan 98 inwoners van Nederland. Dit aantal ligt iets boven het tienjarig gemiddelde van 88 personen. Daarnaast verdronken 41 niet-inwoners in Nederland. Inclusief verdrinkingen door vervoersongevallen en zelfdodingen, komt het totaal zo op 251 gevallen.
De campagne ‘Wie checkt jou? - Veilig in en uit het water’ richt zich op het vergroten van het risicobewustzijn onder recreanten. Hiermee worden mensen aangemoedigd om altijd de omstandigheden te controleren voordat ze het water ingaan en na te gaan wie er op hen kan letten. De campagne biedt tevens tips voor noodsituaties en wat te doen als iemand in problemen verkeert.
Nederland, met zijn vele wateren, ziet vooral in de zomer veel wateractiviteiten. Zwemmers in open water zoals de zee, meren en plassen, kunnen geconfronteerd worden met onverwachte stromingen, temperatuurverschillen en een overschatting van hun eigen zwemvaardigheden. Daarom is het essentieel dat er altijd iemand een oogje in het zeil houdt, zoals een vriend aan de kant, een buddy in het water of een lifeguard.
Blijvende aandacht voor dit thema is noodzakelijk om het aantal verdrinkingen te verminderen en de veiligheid in en rond het water te vergroten.