Bijeenkomst ‘Nieuw leven voor de Boerderijenstichting Limburg’

Foto: Huis voor de Kunsten Limburg

Persbericht – De Boerderijenstichting Limburg, stichting Agrarisch Erfgoed Nederland en het Huis voor de Kunsten Limburg organiseren op zaterdag 16 februari a.s. van 13.15 tot ongeveer 16.30 uur een bijeenkomst bij café ‘De Mert’ in Swalmen. Doel hiervan is om in samenspraak met boerderijeigenaren, erfgoeddeskundigen, architecten, provinciale en gemeentelijke bestuurders en ambtenaren en andere belangstellenden tot een nieuwe start van de Boerderijenstichting Limburg te komen. Op het Limburgse platteland vinden namelijk grote veranderingen plaats die de actieve inzet van een speciaal op de (historisch) boerderij gerichte organisatie meer dan nodig maakt.

Tijdens de bijeenkomst, die wordt geleid door Gerard Hendrix van Agrarisch Erfgoed Nederland, worden de actuele ontwikkelingen op het platteland geschetst. Ook vertelt fotograaf en onderzoeker Andrea Stultiens over het activeren van het boerderijenverleden met behulp van verhalen en foto’s. Tot slot vindt een discussie plaats over hoe het werkprogramma van de Boerderijenstichting Limburg eruit zou moeten zien.

Uitdagingen

De Boerderijenstichting Limburg, die al zo’n twintig jaar bestaat, is destijds opgericht om iets te doen aan het verdwijnen van de typisch Limburgse carréboerderijen en de karakteristieke langgevelboerderijen. Die opgave is nog steeds actueel, maar de tijden zijn veranderd. De landbouw wordt grootschaliger, boerderijen en stallen komen vrij en er is een uitdagende klimaat- en energieopgave. Bovendien hebben delen van Limburg te maken met krimp waardoor de leefbaarheid onder druk staat. Dat vraagt om een andere aanpak.

Aanmelden

Eenieder die belangstelling heeft, is welkom om op 16 februari naar de bijeenkomst in Swalmen te komen om mee te denken hoe de Boerderijenstichting Limburg weer een actieve rol kan spelen. Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij Gerard Hendrix via [email protected] of T 06-25383075. De bijeenkomst begint om 13.15 uur, maar deelnemers kunnen al vanaf 12.30 uur terecht voor een kop soep met een broodje. Het adres van café ‘De Mert’ is Markt 1, 6071 JD Swalmen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen