Lezingen over Onbekend Oorlogsverleden van Roermond

Foto: René Frencken

Op vrijdagavond 20 september 2019 organiseert de Stichting Tussen Roer en IJzeren Rijn een bijzondere avond met lezingen over een aantal opmerkelijke en ook lange tijd vergeten oorlogstragedies in Roermond en omgeving. De lezing zal bestaan uit twee delen en zal visueel ondersteund worden met veel nog nooit vertoond foto-/ en beeldmateriaal.

 Voor de pauze zal de heer Har Op ‘t Veld vertellen over de beschieting van een munitietrein op 1 september 1944 op de IJzeren Rijn, en over wat daaraan vooraf ging en nog steeds zichtbaar is tot op de dag van vandaag. Har woonde en woont vlak bij de plek waar de trein werd beschoten ; hij heeft de verhalen over deze gebeurtenis van zijn ouders en familieleden gehoord en heeft menige wandeling langs het spoor gemaakt en oorlogstuig gevonden.

 Na de pauze is het woord aan de heer Chrit Houtackers, initiatiefnemer van het monument op De Spik , dat in 2015 werd onthuld ter nagedachtenis aan elf kinderen van De Spik en Maalbroek, die bij granaatontploffingen na de oorlog zijn gedood.  Chrit was leeftijd-/ en buurtgenoot van een aantal van die kinderen ; hij zal zijn persoonlijke oorlogsherinneringen vertellen (inclusief    de evacuatie naar Friesland), alsmede memoreren over zijn jarenlange strijd tot realisatie van het monument.

Zijn lezing zal onderbroken worden door een gedicht en een verhaal van verhalenvertelster Meta van Appeven; haar dit jaar overleden moeder verloor bij de ontploffing op 7 oktober 1945 in één klap drie broers en zes vriendjes.

 Het belooft een zeer interessante en bewogen lezing te worden, met de, vaak persoonlijke, beschikbare informatie en naslagwerken, die ons laat stilstaan bij twee gedenkwaardige oorlogsdrama’s.

 

  • Datum                : vrijdagavond 20 september 2019
  •  Locatie             : kantine Sportvereniging EMS (Sportpark Kitskensberg),  Oude Keulsebaan 169 , Roermond
  •  Aanvang           : 19.00 uur  (einde voorzien rond 21.00u)
  •  Aanmelden       : vóór 17 september 2019 via mailadres   [email protected]
  • Entree               : 5 euro  

Info                   : www.stichtingtussenroerenijzerenrijn.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen