Ondernemersnieuws: Geld lenen bij familie: wat zijn de haken en ogen?

Foto: Geld lenen bij familie: wat zijn de haken en ogen?

Startkapitaal kun je vergaren via onder meer een bank, investeerders of crowdfunding. Een andere optie is geld lenen bij bekenden. Als je hierover duidelijke afspraken maken, kan zo’n informele ‘lening’ een uitkomst zijn. Wat zijn de aandachtspunten.

Hoe gaat een onderhandse lening in zijn werk?
Geld lenen bij familie en/of vrienden noemen we ook wel een onderhandse lening, omdat het in feite een lening is die niet ‘openbaar wordt aangeboden’.
De twee partijen, in dit geval jij en jouw familielid of vriend, maken samen afspraken over de voorwaarden en leggen deze vast in een contract.
Je kunt de gemaakte afspraken vastleggen bij een notaris. Dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Dan weten alle partijen waar ze aan toe zijn en zal hierover achteraf minder snel onduidelijkheid ontstaan.
Laat een deskundige meekijken bij het bepalen van het leenbedrag om te voorkomen dat je te veel (of juist te weinig) geld leent.
Natuurlijk kun je samen met je familie bekijken wat een goed startbedrag is om te lenen. Komen jullie er samen niet uit? Raadpleeg dan ook een accountant of een andere financieel expert. Zo voorkom dat je straks onverhoopt te veel (of juist te weinig) geld leent.
Neem contact op met Ondernemersklankbord (OKB)
OKB verstrekt u belangeloos en onafhankelijk advies, plus een half jaar onbeperkt persoonlijke begeleiding.
Neem contact op met OKB.
06-25065671. Sjra Clerkx.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen