Freedom Fest: vier 75 jaar vrijheid in Roermond

Foto:

PERSBERICHT – ECI –  In 2019 en 2020 staan we internationaal stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Ter ere van dit vrijheidsjubileum organiseert de ECI cultuurfabriek van vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart 2020 Freedom Fest. We herdenken en vieren de vrijheid met een weekend vol culturele en creatieve activiteiten voor jong en oud! Bekijk het volledige programma op www.freedomfest.nl. Tickets zijn verkrijgbaar via de website en receptie van de ECI cultuurfabriek.

Het festival opent op vrijdag met een vertoning van ‘Gedeelde oorlog’. Deze nieuwe, indrukwekkende documentaire van het Limburgs Museum verhaalt over Limburg en Limburgers in de periode 1939-1949 en wordt omlijst door een verteller (tekst van Frans Pollux) en een driekoppig ensemble (muziek van Ton Verhiel). Dezelfde avond luiden we het weekend in met danceprogramma ‘Terug Naar Toen’. Op zaterdag neemt Bigband Boesten je in een spetterend Bevrijdingsconcert mee naar vroeger met muziek uit de oorlogsjaren. ’s Avonds kunnen liefhebbers van klassieke muziek genieten van Stravinsky’s meesterwerk ‘L’Histoire du Soldat’ door philharmonie zuidnederland. De zondagochtend begint al vroeg. In de ochtendschemering staan we stil bij onze verworven vrede en vrijheid tijdens de muzikale performance ‘Vannacht naar dag’. Zangeres en actrice Quirine Melssen vertelt vijf indringende verhalen van gewone mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Aansluitend is het Grote Vrijheidsontbijt, waar we onze vrijheid en verbondenheid vieren.

Verschillende activiteiten worden ingeluid met een inspirerende Freedom Talk.

Naast het concert- en theaterprogramma is op zaterdagmiddag de opening van ‘Het Vrijheidsbos’. In deze expositie waan je je tussen monumentale Vrijheidsbomen, gemaakt door leerlingen van 18 Roermondse en 2 Duitse basisscholen. Ook kun je je op alle dagen laten verwonderen en inspireren door verschillende films rondom het thema vrijheid. Kom bijvoorbeeld kijken naar de documentaires ‘The Cave’ en ‘For Sama’, beiden genomineerd voor een Oscar. Last but not least, voor de jeugdigen onder ons zijn er diverse creatieve workshops. Jongeren (12-18 jaar) kunnen op zaterdag meedoen aan black-out poetry, DJ producing, fashion, toneel, rap en digitaal tekenen. “Niets is zoals het lijkt en vreemd is juist leuk”, is het motto van de doldwaze workshop ‘The Mad Tea Party’ op zondag. Kinderen (6-12 jaar) maken een te gekke theetafel à la Alice in Wonderland en trakteren hun ouders aan het einde van de middag op leuke toneelstukjes en muzikale acts.

Freedom Fest wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Roermondse Stichting 1880, DOEN! en Smurfit Kappa. Het project is een samenwerking van de ECI cultuurfabriek, de gemeente Roermond, Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor Onderwijs en Opvoeding en de Stichting Onderwijs Midden Limburg.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen