Tzitzo magazine rekent af met het taboe op psychische kwetsbaarheid

Foto:

Persbericht – Roermond, 19 juni 2020 – Wat een eenmalig initiatief zou zijn, bleek in een enorme behoefte te voorzien. Vandaag verschijnt Tzitzo magazine nummer 2. Het blad heeft tot doel om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. En gaat daarmee de strijd aan met het taboe op psychische aandoeningen.

 In Tzitzo magazine vertellen mensen over hun psychische kwetsbaarheid en de impact die (zelf)stigma op hen heeft. Zij vertellen hoe dit taboe hun herstel heeft belemmerd. Veel ervaringen met stigma zijn opgedaan in de ggz. Daarnaast speelt schaamte een grote rol bij zelfstigma. De persoonlijke verhalen laten zien hoe mensen hebben leren omgaan met hun aandoening. Het blad biedt (h)erkenning, hoop en steun bij het herstel.

 

Ervaringsdeskundigen

Het magazine is bedacht, geschreven én gemaakt door mensen die weten hoe het is om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Initiatiefnemer Mirte Sonntag: “Veel taboes ontstaan uit onbegrip: iemand begrijpt eigenlijk niet goed hoe het zit. Dat wil Tzitzo magazine veranderen.”

Mirte weet wat de impact van stigma kan zijn: “Schaamte groeit in eenzaamheid. Bij mij heeft het 25 jaar kunnen groeien. Ik trok me terug uit de maatschappij en ik ben bepaald niet de enige. Ik hoop dat anderen dankzij mijn openheid ook open durven te zijn. Bij mij heeft het mijn herstel enorm bevorderd.”

Impact op Herstel

Het eerst nummer van Tzitzo kreeg lovende reacties. Verrassend genoeg kwamen veel van die reacties uit de gezondheidszorg. “Hulpverleners vertelden mij dat de persoonlijke verhalen hun nieuwe inzichten geven, die maken dat ze mensen beter kunnen invoelen en helpen.” Ook naasten van psychisch kwetsbaren reageerden positief: “Zij snappen beter waar stigma toe leidt en hoe dit het herstel belemmert. Ik hoor van lezers dat zij er nu gemakkelijker over kunnen praten. Dat lucht vaak heel erg op.”

Door alle positieve reacties heeft Mirte besloten het blad voort te zetten. “Ik heb een team van vrijwilligers die meewerken, van redacteur tot fondsenwerver. In totaal hebben ongeveer vijftig mensen aan Tzitzo 2 meegewerkt met teksten, illustraties en fotografie. Ik ben supertrots dat we zo’n mooi blad hebben kunnen maken met alleen maar vrijwilligers.”

Tzitzo magazine zal eind juni worden ondergebracht in een stichting. Filmpje Tzitzo nr2-06

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen