Historische film Maascentrale maakt veel herinneringen los

Foto: OML

Zo’n veertig mensen lieten zich woensdag 1 juli 2020 onderdompelen in de historie van de bouw en sloop van de voormalige Maascentrale van de PLEM op het huidige Zevenellen-terrein in Haelen. Met dank aan de Studiegroep Leudal (werkgroep Heemkunde) konden aanwezigen genieten van prachtig film- en fotomateriaal van deze belangrijke economische ontwikkeling voor de regio. Frits van Horne van de werkgroep Heemkunde vergezelde dat met memorabele verhalen. De avond eindigde met een royale nazit, waarin de bezoekers verdere herinneringen ophaalden en verhalen deelden.

Een terugblik van woestijnvlakte tot voetbalelftallen, van eerste spade in de grond tot Sinterklaas, van ‘feestsigaren’ tot werkgelegenheid, van oude Maas tot uitbreidingen woningen, van station tot café, van kolencentrale tot duurzame initiatieven. Een greep uit hetgeen voorbij kwam tijdens de historische filmavond over de Maascentrale PLEM op het huidige Zevenellen-terrein in Haelen. “Een prachtige, indrukwekkende film over de bouw van de Maascentrale.” En daarnaast ‘knallende’ beelden van de sloop en andere elementen terug in de tijd. En tijd om herinneringen op te halen en verhalen te delen.

Overweldigende belangstelling, mogelijke tweede filmavond
John Giesen, Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (organisator van deze avond): “De belangstelling voor de historische film was zo groot, dat we helaas ook mensen hebben moeten teleurstellen. Al die namen hebben we genoteerd. Mogelijk dat er nog een tweede avond volgt na de zomervakantie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen