Film Collective | eenmalig!

Foto:

Het Europese Parlement reikte dit jaar de Lux Film Prize uit aan Collective en organiseert een tour langs de Nederlandse filmtheaters. Het is bedoeld om de Europese film onder de aandacht te brengen. (“Bringing European Films to Europeans”).

Daarom is deze filmvertoning gratis en nodigen we jullie van harte uit om deze film te bekijken op zaterdag 11 december!

Tickets kunnen vanaf nu worden besteld via onze site:
https://www.ecicultuurfabriek.nl/film/collective/

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectans gebruikten, met de minister van Volksgezondheid in de tijdelijke technocratische regering en met de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem in een disfunctionele staat. Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast.