Relatief weinig huwenden in Limburg

Foto: Jeremy Wong

Rotterdam, 25 november 2021 – In Limburg zijn vorig jaar relatief weinig inwoners in het huwelijksbootje gestapt. In 2020 werden 2,5 huwelijken gesloten per 1.000 Brabanders, terwijl er landelijk 2,9 huwelijken werden gesloten per 1.000 Nederlanders. Dit concludeert ThePerfectWedding.nl in een onderzoek naar trouwen in coronatijd op basis van eigen gegevens en data van het CBS.

Meeste huwenden in Heerlen, Roermond en Vaals
In Heerlen, Roermond en Vaals gaven relatief gezien de meeste inwoners het jawoord. Per 1.000 inwoners stapten namelijk 3,2 bruidsparen in het huwelijksbootje. In Horst aan de Maas was het aandeel huwenden het laagst: 1,5 bruidsparen per 1.000 inwoners.

In 9 gemeenten minstens één maand zonder bruiloften
In negen Limburgse gemeenten werd gedurende minstens één maand geen enkel huwelijk gesloten, waaronder Bergen, Nederweert en Meerssen. In Mook en Middelaar werd in tien maanden in totaal slechts twaalf keer het jawoord gegeven. De gemeente Maastricht had de meeste huwelijkssluitingen, namelijk 276.

Aanscherping coronamaatregelen: bruiloften weer uitgesteld
Door de nieuwe maatregelen die 13 november ingingen, gooit 40,5% van de bruidsparen hun trouwplannen weer om. Iets meer dan de helft van deze bruidsparen kiest ervoor om hun trouwdag aan te passen aan de geldende maatregelen, maar velen verplaatsen de bruiloft geheel. Een kwart van de geplande bruiloften is inmiddels vanwege coronamaatregelen twee keer of vaker uitgesteld.