Ben jij burn-out gevoelig?

Foto: Act Profiad

Waarom is onder vergelijkbare omstandigheden de één wel vatbaar voor een burn-out en de ander niet? Dat blijft een interessante vraag. Eduard Baas van myHBMcenter heeft daar het antwoord op ontdekt. Het is namelijk niet de stress die de burn-out veroorzaakt, maar de gevoeligheid voor stress. Burn-outgevoeligheid zegt iets over de mate van prikkelbaarheid voor externe factoren.

Ongeremd enthousiasme

Een burn-out begint met vermoeidheid en eindigt in uitputting. Bijzonder om te vermelden is dat de trigger ogenschijnlijk een positief iets is, namelijk “ongeremd enthousiasme”. Een enorme toewijding voor bijvoorbeeld andere mensen, studie, sport of de onderneming waar men werkt. Loyaliteit en enthousiasme ten top. Echter, het ontbreken van een rem zorgt uiteindelijk voor een burn-out.

Hoe is die gevoeligheid te ontdekken?

Eduard Baas heeft een tool ontwikkeld, de zogenaamde Analytical Competence Tool, waar ik al geruime tijd mee werk. Uit de uitkomst van deze tool is af te leiden hoe het zit met de gevoeligheid voor een burn-out en de kans op een burn-out. Onlangs heb ik met veel enthousiasme de training gevolgd. In mijn coachpraktijk ben ik meteen aan de slag gegaan met mijn nieuwe kennis. Uit de meting is een burn-outtype vast te stellen, dat aangeeft op welke innerlijke patronen iemands gevoeligheid betrekking heeft.

Mijn ervaring met burn-out en ACT (Analytical Competence Tool)

In 2014 was ik compleet opgebrand. Mijn focus lag altijd op het zorgen voor anderen. Als ik het roer niet omgooide, zou mijn leven altijd blijven draaien om het pleasen van een ander. Het was mijn overlevingsstrategie geworden om in stressvolle situaties in pragmatisch handelen te schieten. Na mijn burn-out ging ik dingen anders doen. De ACT‑meting heeft daar vervolgens een belangrijke rol in gespeeld. De keuzes die ik maak, getuigen tegenwoordig meer van persoonlijk leiderschap. “Waarom reageer ik zoals ik reageer? Wat gebeurt er onder mijn bewustzijn?” Ook zag ik in dat mijn enthousiasme, samen met mijn aanpassingsvermogen, ten koste gaat van mijn eigen energie. Hoe houd ik mijn energie meer bij mijzelf? Waar komt het diepe verlangen naar hechting vandaan? Vanuit zelfreflectie en bewustwording kreeg ik meer beslisruimte. Door ACT leerde ik ontdekken wat mijn motivatie is voor de dingen die ik doe. Tegenwoordig creëer ik mijn eigen geluk!

Wat kan ik voor jou betekenen?

Heb je het idee dat je 2 levens in 1 leven zou kunnen leiden? Heb je medewerkers die je ziet opbranden voor je ogen? Wil je preventief het risico op een burn-out blootleggen en daarop gecoacht worden of je medewerker laten coachen?

Neem dan contact op via telefoonnummer 06-1040 4365. Op mijn website https://www.actprofiad.nl/coaching/ vind je meer informatie over mijn diensten. Hoe bijzonder is het dat we nu de lering van een burn-out kunnen trekken, voordat de burn-out daadwerkelijk optreedt? Laten we samen de burn-out voor zijn.

Anita Stal, Act Profiad Coaching en Advies

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen