Biosensor moet tot slimmere zorg en minder acute situaties leiden

01 okt , 17:17 nieuws
laurentius
John Hölsgens
ROERMOND  - Vanaf vandaag start in het Laurentiusziekenhuis een drie maanden durende proef voor het gebruik van de zogenoemde ViQtor-biosensor bij chirurgische patiënten.
Het apparaat meet continu de vitale functies van patiënten en verstuurt de gegevens naar een beveiligd platform. Verpleegkundigen kunnen deze waarden op het scherm volgen en trends analyseren. Door tijdig in te grijpen bij afwijkingen kunnen acute zorgsituaties worden voorkomen of kan er vroegtijdig worden behandeld, wat bijdraagt aan een soepeler herstel.
Veiligheid
ViQtor is een compact en draagbaar apparaat dat eenvoudig op de bovenarm van de patiënt wordt gedragen. Het beschikt over slimme sensoren die continu belangrijke gezondheidsgegevens meten, zoals hartslag, zuurstofsaturatie en ademhalingsfrequentie. De website van het ziekenhuis meldt dat verpleegkundigen enthousiast zijn. Niet alleen omdat de zorgkwaliteit verbetert, maar ook omdat de werklast vermindert door minder herhaalde bezoeken en interventies. Volgens het ziekenhuis kan ViQtor patiënten boevendien een gevoel van veiligheid geven. Na een verblijf op de IC, waar ze constant intensief bewaakt worden, kunnen patiënten bij terugkomst op de afdeling immers soms onzeker zijn over het loslaten van die bewaking. Doordat ze met ViQtor toch nog gemonitord worden, geeft dat de patiënt én hun familie wat geruststelling.