Brede steun voor Roermondse kandidatuur Nationaal Heksenmonument

06 sep , 8:52 nieuws
rietje geurts nationaal monument heksenvervolging
Het Roermondse voorstel voor het Nationaal Heksenmonument heeft brede steun gekregen van onder andere het college van B&W,
Stichting Ruimte, de gemeenten Leudal en Maastricht, en diverse Statenleden. Roermond concurreert met Oudewater en Montferland om de locatie van dit monument.
Het monument zal bij de Rattentoren, achter de kathedraal, worden geplaatst als Roermond wordt verkozen. Deze centrale en goed bereikbare locatie is gekozen vanwege haar symbolische betekenis. De Galgenberg, waar in het verleden heksen terechtgesteld werden, is afgevallen als mogelijke locatie omdat daar al een lokaal monument staat.
Het Nationaal Heksenmonument zal niet alleen dienen als herinnering aan de slachtoffers van de heksenvervolgingen, maar ook als symbool voor de strijd tegen geweld en agressie tegen vrouwen. Het monument wordt een belangrijk element in nationale herdenkingen en educatieve activiteiten, zoals lesprogramma’s en rondleidingen, gericht op het vergroten van bewustzijn rondom dit thema.
De Roermondse kunstenares Rietje Geurts heeft alvast een ontwerp gemaakt, dat vijf vrouwen met uiteenlopende emoties afbeeldt. Het beeld zal worden uitgevoerd in brons en vormt een tastbaar ankerpunt voor herdenking en educatie.
De Werkgroep Nationaal Heksenmonument Roermond, bestaande uit Meta van Appeven, Wilbert Dekker, Gerard van de Garde en Johan de Wal, ziet Roermond als de meest geschikte locatie. De stad was een belangrijk centrum van de heksenvervolging in Nederland, met bijna 100 slachtoffers tussen 1518 en 1673. De vele historische locaties, zoals de Galgenberg en het stadhuis, onderstrepen het rijke historische erfgoed van de stad.
In oktober maakt de Stichting Nationaal Heksenmonument bekend welke stad het monument zal verwerven. Bij winst wordt verwacht dat het monument in het najaar van 2025 officieel onthuld zal worden. (Foto: Hennie Retera)