Gel in voegovergang Roertunnel helpt een beetje, maar lang niet genoeg om hinder te verminderen

24 jul , 11:53 nieuws
Naamloos1
Rijkswaterstaat

ROERMOND - In februari heeft Rijkswaterstaat een voegovergang van de Roertunnel ter hoogte van de Heidebaan gevuld met acrylaatgel. Het doel daarvan was om te onderzoeken of hiermee de hinder door trillingen en laagfrequent geluid kan worden verminderd.

Eind juni is het experiment afgerond. Rijkswaterstaat heeft voor én na het aanbrengen van de gel metingen uitgevoerd om te bepalen wat het effect is op de trillingen en het laagfrequente geluid. Er is hiervoor meetapparatuur geplaatst in de tunnel, bij het basketbalveld aan de Van den Boschstraat en in een naastgelegen woning.

Goed meetbaar
De gelinjectie in de tunnelvoeg is qua uitvoering goed geslaagd, in die zin dat het effect van de maatregel goed meetbaar was. Ook zijn de omgevingsfactoren (zoals het aantal vrachtwagens dat door de tunnel rijdt, de verkeerssnelheid en de temperatuur) vóór uitvoering van de proef en erna vergelijkbaar.

Kortdurende geluidspieken
De trillingen die door passerend vrachtverkeer in de tunnel worden opgewekt, veroorzaken laagfrequent geluid in de woningen. Het laagfrequent geluid is de belangrijkste bron van hinder in de woningen rondom de Roertunnel. Uit de metingen blijkt dat de kunstgelinjectie een geluidsreductie oplevert van 3 tot 4 dB. Kort samengevat helpt de kunstgelinjectie een beetje, maar deze reductie te klein om een duidelijk merkbare verbetering op te leveren. De bewoner van de woning waar is gemeten, kon ook niet aangeven of de situatie beter was geworden. Dit komt mede doordat vrachtwagenpassages kortdurende geluidspieken zijn. Een maatregel geeft een goed merkbaar effect wanneer deze een afname oplevert van tenminste 10 dB. Ter vergelijking: het verschil in geluidsniveaus tussen de zomer- en wintersituatie in de Roertunnel ligt in de orde van 10 tot 12 dB.

Vervolgstappen
In de zomerperiode zetten de tunnelelementen uit en wordt de acrylaatgel samengedrukt in de voeg. Acrylaatgel heeft de eigenschap dat deze goed kan worden samengedrukt en flexibel blijft. In de volgende winterperiode 2025-2026 zal de gel weer uitzetten en moet allereerst een herhalingsmeting worden uitgevoerd om na te gaan of het effect van de gelinjectie behouden blijft, dus: of de geluidsreductie van 3-4 dB constant blijft, – dit jaar en volgende jaren.

Kansrijke maatregel
Eind juni heeft Rijkswaterstaat opnieuw een expertmeeting gehouden om mogelijke vervolgstappen te bespreken. Dit wordt van belang gevonden om met dit pilottraject afdoende te onderzoeken of en hoe hinder kan worden verminderd . De meest kansrijke maatregel is een bodeminjectie onder één of meerdere tunnelvoegen. Mogelijk dat hiermee de verticale bewegingen van de tunneldelen kunnen worden verminderd, en zorgt dit voor een afname van geluid- en trillinghinder. Ook dat is een experimentele maatregel waarbij op voorhand niet kan worden bepaald wat het effect zal zijn. Rijkswaterstaat heeft Nebest opdracht gegeven om hiervoor een volgend plan van aanpak uit te werken, passend bij deze ‘in fasen op te bouwen pilot’.