De afronding van het Interreg Euregio Maas-Rijn-programma (2014–2020) laat zien hoe krachtig samenwerking over grenzen heen kan zijn. In totaal zijn 66 projecten gerealiseerd, mede dankzij ruim 93 miljoen euro aan EU-steun. Ook Midden-Limburg profiteerde volop van deze inspanningen, met tastbare resultaten op het gebied van veiligheid, innovatie en duurzaamheid.
Zo werkte het project PANDEMRIC tijdens de coronapandemie aan een grensoverschrijdend crisisplan, met betere gegevensuitwisseling en een regionaal dashboard voor besmettingscijfers. Bij overstromingen, zoals die van 2021, kon daardoor sneller en gecoördineerd worden gehandeld. Ook MARHETAK, een project rond waterbeheer, leverde concrete verbeteringen op in risicobeoordeling en communicatie tussen hulpdiensten in de grensregio.
Daarnaast werd met het project E-TEST de basis gelegd voor de mogelijke komst van de Einstein Telescope naar de Maas-Rijnregio, waaronder Zuid-Limburg en delen van België en Duitsland. Niet alleen versterkt dit de wetenschappelijke positie van de regio, het levert ook economische kansen op voor lokale bedrijven.
Gouverneur Emile Roemer benadrukt het belang van deze samenwerking: “Onze ligging maakt grensoverschrijdende samenwerking logisch én noodzakelijk. Dankzij Interreg bouwen we bruggen tussen burgers, bedrijven en instellingen.”
Inmiddels is de volgende programmaperiode (2021–2027) gestart. Ook daarin blijft Midden-Limburg actief betrokken bij nieuwe grensprojecten, die bijdragen aan een duurzame, innovatieve en veerkrachtige Euregio. Meer info: www.interregmeuserhine.eu.