Isolatie: vooral bewoners van koophuizen zitten er relatief vaak warmpjes bij

02 apr , 18:06 nieuws
cozy house concept with wooden toy house 1
Freepik

ROERMOND - Eén op de drie huizen in Roermond is slecht geïsoleerd. Dat zijn er bijna 8000, blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO, gepubliceerd door het AD.

Aan de andere kant is één op de zeven woningen hier juist goed geïsoleerd — de rest valt in de categorie 'redelijk'.

Warmpjes
Vooral bewoners van koophuizen zitten er relatief vaak warmpjes bij: in die categorie is één op de zeven woningen goed geïsoleerd. In vergelijkbare gemeenten is dat minder vaak het geval: daar heeft één op de tien koopwoningen goede isolatie. Voor corporatiewoningen in Roermond geldt dat één op de tien goed geïsoleerd is.

Energielabel
De cijfers gaan over buitenmuurisolatie, omdat de kwaliteit daarvan het vaakst bekend is. Die kwaliteit is dan weer gebaseerd op het energielabel van elke woning. Bij gebrek daaraan geldt het bouwjaar: alle huizen van 2013 en later zijn in principe goed geïsoleerd, en alle woningen die tussen 1992 en 2013 zijn gebouwd hebben een redelijke isolatie. Oudere woningen zonder energielabel tellen in deze berekening niet mee, dat is iets minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad.

Subsidie
Afgaande op de subsidies die ervoor worden verstrekt, doen woningbezitters niet vaak aan gevelisolatie. In Roermond hebben particulieren en verenigingen van eigenaren de afgelopen jaar 8248 vierkante meter aan gevel gesubsidieerd geïsoleerd. Als je uitgaat van 90 vierkante meter geveloppervlak per huis, dan zijn dat 92 geïsoleerde gevels. Het afgelopen jaar keerde de RVO daar 53.048 euro subsidie voor uit.

Vergunning
Dat het isoleren van een buitengevel minder populair is dan bijvoorbeeld nieuwe ramen of het isoleren van je vloer of dak, komt vermoedelijk doordat je er een omgevingsvergunning voor nodig hebt: je woning gaat er immers anders uitzien. Een vergunning daarvoor kan geweigerd worden, bij bijvoorbeeld monumentale panden en bij beschermde stadsgezichten. Het kost ook wat: tussen de 9000 en 30.000 euro, inclusief subsidie, aldus adviesbureau Milieu Centraal. Maar het levert ook wat op: 530 kubieke meter gas per jaar bij een gemiddelde hoekwoning, oftewel een slordige 750 euro. Ter vergelijking: een gemiddelde hoekwoning in Roermond — geïsoleerd of niet — verbruikt jaarlijks zo'n 950 kubieke meter gas.