Klaas van Kruistum trapt de Leesestafette in Limburg af - 15 minuten lezen in de klas voor meer leesplezier

17 sep , 15:29 nieuws
kwartier lezen
Gisteren zaten kinderen van 64 Limburgse basisscholen vol verwachting klaar voor presentator Klaas van Kruistum, die hen online voorlas en vragen beantwoordde. Hij wist de kinderen enthousiast te maken voor het kwartier lezen dat zou volgen. Om 9.15 uur telde hij af: 3… 2… 1…
Bij Basisschool De Krokodaris in Venray las Klaas live mee met 60 leerlingen van groep 6, 7 en 8, en je kon een speld horen vallen. Na 15 minuten rende een leerling met het estafetteklokje naar de volgende klas, die op hun beurt gingen lezen.
Deze actie, georganiseerd door het Limburgs Leesoffensief in samenwerking met Limburgse bibliotheken en scholen, wil het leesplezier vergroten en taalachterstanden verkleinen. "We moeten hier blijvend aandacht aan geven, omdat lezen anders ondergesneeuwd raakt door andere onderwerpen," aldus Sanne Spee van BiblioNu. Met de campagne ‘Het Limburgs Kwartiertje’ hoopt het Leesoffensief dat dagelijks 15 minuten lezen de norm wordt in de klas.
Dit jaar deden ongeveer 240 klassen mee aan de aftrap, een record. Leerkracht Karin Broeren van De Krokodaris benadrukt: "Door elke dag te lezen, vergroot je het leesplezier en de leesvaardigheid van kinderen."