LIMBURG - Huilende kinderen, luid gesnurk, rugpijn of stress: een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Limburgers zijn het negatiefst over hun slaap van alle Nederlanders. Ze beoordelen hun nachtrust gemiddeld met een 6,6. Dit blijkt uit een enquête van Smulderstextiel.nl onder 1200 Nederlanders.
Niet getrouwd
Nederlanders geven hun nachtrust gemiddeld een 6,9. Dat is een stuk hoger dan het Limburgse gemiddelde. Groningers zijn net zo ontevreden en geven hun slaap ook slechts een 6,6.Drenten scoren juist het hoogst met een 7,3 als slaapcijfer. Onder alle Nederlanders heeft één op de tien stellen wekelijks last van nachtelijk geruzie (10,7%). Het komt vooral voor bij samenwonende stellen die (nog) niet getrouwd zijn (18,8%). Getrouwde stellen en niet-samenwonende koppels hebben minder vaak wekelijkse slaapruzies, ongeveer 8% heeft hiermee te maken.
Redenen
De voornaamste redenen voor slaapruzies zijn: het gedrag van de partner (36,1 procent), slaap- en wektijden (27,8 procent), algemene stress en zorgen (15 procent), bedtijdrituelen (15 porcent), gebruik van elektonische aparaten (14,3 procent), persoonlijke slaapgewoonten (12 procent), privacy en intimiteit (12 procent), licht in de slaapkamer (11,3 procent), temperatuur van de kamer (9,8 procent en geluiden in de omgeving (9 procent).
Mannen
Slaapruzies zijn vaak onschuldig, maar kunnen soms flinke gevolgen hebben voor relaties: voor 3 procent van de Nederlandse stellen is dit zelfs de reden geweest om uit elkaar te gaan. Nog eens 6 procent ervaart ernstige relatieproblemen door nachtelijke ruzies. En mannen ergeren zich een stuk vaker dan vrouwen: ongeveer twee keer zoveel.
Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.