Nederlanders voelen zich online bekeken

15 okt , 18:41 nieuws
unnamed 15
Seeders
ROERMOND - In een wereld waarin steeds meer activiteiten online plaatsvinden, maken Nederlanders zich toenemend zorgen over hun online veiligheid en privacy.
Dat blijkt uit een recent onderzoekvan VPN Nederland. Tachtig procent van de Nederlanders voelt zich bekeken tijdens hun online activiteiten.
Vermoeden
Voel jij je weleens bekeken omdat de advertenties die je online ziet wel heel dicht in de buurt komen van jouw interesses? Vier op de vijf Nederlanders heeft het gevoel online in de gaten gehouden te worden. Bijna de helft van de groep die dat vermoeden heeft, vindt dit geen probleem.
Online privacy
Uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de Nederlanders zich zorgen maakt over hun online privacy. Hoewel velen maatregelen nemen, zoals het gebruik van een VPN (50 procent) en een adblocker (23 procent), is het bewustzijn over digitale gevaren niet altijd volledig. Onbekende openbare wifi-netwerken, die een groot risico kunnen vormen, worden door bijna de helft (47 procent) van de ondervraagden nog steeds gebruikt zonder voldoende beveiliging. Van de Nederlanders zegt 37 procent dan ook zich niet volledig bewust te zijn van de gevaren van deze onbeveiligde netwerken en onveilige websites. Een kwart van de Nederlanders zegt gerust bankzaken te regelen via onbeveiligde wifi-netwerken.
Phishing
Phishing, waarbij cybercriminelen via valse e-mails of websites proberen persoonlijke informatie te stelen, is één van de meest voorkomende vormen van online fraude. Meer dan 30 procent van de respondenten is ooit slachtoffer geweest van phishing, 21 procent heeft te maken gehad met een virus en bij 16 procent is er een persoonlijk online account gehackt. Volgens ethisch hacker Jochen den Ouden worden hackers steeds innovatiever: 'Phishingmails zijn steeds moeilijker te onderscheiden van echte mails, omdat ze veel gerichter zijn dan voorheen. Blijf daarom waakzaam voor e-mails van onbekende afzenders en klik nooit zomaar op links. Beweeg liever eerst met de muis over de link en controleer waar de link naartoe wijst. Vertrouw je het niet? Niet klikken. Scan ook nooit zomaar QR-codes; dit is namelijk een andere methode die hackers gebruiken om gebruikers te hacken.'

Wachtwoorden
Een ander belangrijk onderwerp is het gebruik van wachtwoorden. Maar liefst 49 procent van de Nederlanders geeft toe regelmatig hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor meerdere accounts, wat de kans op identiteitsfraude aanzienlijk vergroot. Wat opvalt is dat 70 procent van de respondenten denkt dat hun wachtwoorden veilig genoeg zijn, terwijl slechts 46 procent gebruikmaakt van een wachtwoordmanager. Opvallend is ook dat 19 procent van de ondervraagden hun wachtwoorden nog steeds op een papiertje opschrijft, wat natuurlijk verre van veilig is.

2FA
Het onderzoek laat zien dat er in Nederland nog veel te winnen valt op het gebied van online veiligheid. Volgens Jochen den Ouden kunnen simpele maatregelen al een groot verschil maken. 'Het instellen van een tweevoudige verificatie (2FA) is een van de simpelste, maar meest effectieve manieren om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Ook het maken van unieke wachtwoorden draagt bij aan een verbeterde online veiligheid. Daarnaast is een stukje bewustwording rondom onze online veiligheid ook niet verkeerd. Iedereen is te hacken en met elk stukje informatie kan een hacker tegenwoordig wel iets. Denk daarom niet te makkelijk en bescherm jezelf online goed.'

Meer resultaten uit het onderzoek zijn hier te vinden.