Nieuwe plannen Provinciale Energiediensten Maatschappij krijgen vorm

11 nov , 15:20 nieuws
sunset 3442835 1280 1
Pixabay
LIMBURG - De beschikbaarheid en betaalbaarheid van energie staan onder druk. Veel mensen en bedrijven in Limburg kunnen hun energierekening niet meer betalen.
Om dit probleem aan te pakken, is de provincie bezig met de ontwikkeling van de Provinciale Energiediensten Maatschappij (PEM).
Lokale controle
De PEM wil de overstap naar duurzame energie in Limburg versnellen en zorgen dat Limburgers meer lokale controle krijgen over hun energie. 'Steeds meer burgers en bedrijven komen in de knel. Het provinciebestuur vraagt zich af hoe we in de toekomst kunnen zorgen voor betaalbare en betrouwbare energie', vertelt gedeputeerde Marc van Caldenberg. 'De PEM moet één van de oplossingen worden die aansluit aan bij het Limburgse coalitieakkoord ‘Elke Limburger telt!’. De PEM moet gaan werken voor burgers, mkb, delen van de agrarische sector en energiegemeenschappen.'
Concreet
De activiteiten vanuit de PEM moeten zich gaan richten op twee uitgangspunten. Ten eerste speelt de PEM in op het marktfalen. Daarnaast moet het aanvullend zijn op wat er al gebeurt. Concreet wordt ingezet op drie doelen. Het eerste doel is energiearmoede verminderen. De PEM wil mensen helpen die nu buiten bestaande regelingen vallen, door gebouwgebonden regelingen te ontwikkelen gericht op verduurzamingsmaatregelen die het verbruik van de doelgroep(en) flink terugdringen. Zo kunnen zij hun energiekosten structureel verlagen. Het tweede doel is meer lokaal eigenaarschap: de PEM ondersteunt energiegemeenschappen, zodat mensen zelf energie kunnen opwekken, beheren en benutten op lokaal niveau en hiermee zeggenschap en eigenaarschap krijgen. Dit zorgt ervoor dat geld dat wordt verdiend met energie in de regio blijft en er ruimte komt en blijft voor ontwikkeling. Tenslotte wordt gewerkt aan het versnellen van de energietransitie. De PEM helpt overheden, bedrijven en gemeenschappen om samen sneller collectieve duurzame energieprojecten op te starten en uit te breiden.
Inspelen
Als laatste, maar niet minste speerpunt, worden coöperatieve Energy Hubs ontwikkeld op bedrijventerreinen en in woonwijken om lokale energieopslag te bevorderen en de druk op het elektriciteitsnet te verminderen. 'Met deze speerpunten heeft de PEM een duidelijke focus voor de komende jaren. De organisatie is van plan een breed netwerk op te bouwen, zodat zij steeds toegang heeft tot actuele kennis, uitvoeringskracht en extra financiering. Hierdoor kan de PEM zich aanpassen aan veranderingen en inspelen op ontwikkelingen in de markt en de maatschappij, waardoor zij effectief blijft', aldus Van Calderenberg.