Dinsdag 25 februari vond in Mariënheem een bijzondere herdenking plaats van de tragische treinbeschieting van 1945. Bij het monument voor de slachtoffers kwamen tientallen nabestaanden en betrokkenen uit Roermond en omgeving samen om stil te staan bij het onrecht dat 80 jaar geleden plaatsvond.
De herdenking was geladen met emotie, terwijl men zich herinnerde hoe de geallieerden, in de veronderstelling dat ze Duitse soldaten onderschepten, een trein beschoten die vol zat met Limburgse evacuees.
De trein, vertrokken uit Roermond met 1.500 vluchtelingen, werd op dat noodlottige moment bij Mariënheem onder vuur genomen, wat resulteerde in vier doden en meer dan tachtig gewonden. De evacuatie was onderdeel van een grootschalige operatie, waarbij duizenden Limburgers uit hun huizen moesten worden gehaald vanwege de naderende frontlinie.
De herdenking werd gekenmerkt door een diep gevoel van respect voor de slachtoffers en de offers die destijds werden gebracht. Een delegatie uit Roermond, waaronder de burgemeester, was aanwezig om de gebeurtenis officieel te herdenken. De burgemeester sprak in haar toespraak over het belang van het bewaren van herinneringen aan zulke tragische momenten, en de noodzaak om de vrijheid die we vandaag de dag ervaren te koesteren.
Een moment van stilte werd gevolgd door persoonlijke getuigenissen van nabestaanden, zoals die van Ben Sevenich, die vertelde hoe zijn moeder ooit in de trein zat en nauwelijks over de gebeurtenis sprak. De aanwezigen deelden een collectief besef van het belang van vrijheid, die, zoals een van de sprekers benadrukte, nooit als vanzelfsprekend mag worden beschouwd.
De organisatie was in handen van 80 jaar herdenking Raalte en Rob Hompe.