Rattenbestrijding: van gif naar geweer

21 feb , 15:39 nieuws
bruine rat2 1
Beestjes Kwijt

ROERMOND - Veel mensen weten het niet, maar professionele ongediertebestrijders schieten tegenwoordig ratten om overlast tegen te gaan. Niet met wild west-taferelen, maar gecontroleerd en doeltreffend. Toch is er discussie over en de overheid speelt een belangrijke rol in de toekomst van deze aanpak. Tijd om dit onderwerp onder de aandacht te brengen.

Ratten bestrijden met een geweer? Het klinkt ongebruikelijk, maar het gebeurt steeds vaker in Nederland. Waar vergif jarenlang de standaard was, kiezen steeds meer ongediertebestrijders nu voor afschot. Dit komt door de invoering van het Integrated Pest Management-systeem (IPM), dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen sterk beperkt. Tessa van Hunen, ongediertebestrijder bij Pestis imperium, over deze verschuiving in plaagdierbeheer.

Dieronvriendelijk?
Volgens ervaren bestrijders is afschot diervriendelijker dan vergif. 'Een goed geplaatst schot is direct dodelijk, terwijl vergif zorgt voor een langzame, pijnlijke dood', legt Van Hunen uit. Bovendien voorkomt afschot dat roofdieren zoals uilen en vossen secundair worden vergiftigd. Ratten mogen echter niet zomaar worden afgeschoten. In Nederland gelden strenge regels, die per provincie verschillen. In Gelderland moet een bestrijder bijvoorbeeld aangesloten zijn bij de faunabeheereenheid, een ontheffing aanvragen, een draagverlofvergunning bij de politie regelen en een gespecialiseerde rattenschietcursus volgen.

Voorwaarden
Daarnaast gelden nog andere voorwaarden. Een opdracht op een buitenterrein binnen de bebouwde kom moet vooraf worden gemeld. De klant moet toestemming geven, een tijdelijke ontheffing is nodig, schieten mag alleen ’s avonds of ’s nachts en ale afgeschoten ratten moeten geregistreerd worden. Hoewel er nog geen harde landelijke cijfers zijn over hoeveel ratten jaarlijks door afschot worden bestreden, laten praktijkvoorbeelden zien dat de methode in ieder geval effectief is. In gebieden met grote rattenpopulaties kan tot 90 procent van de dieren binnen enkele avonden worden geëlimineerd.

Ecosysteem
Nu spelen ratten een natuurlijke rol in het ecosysteem en volledige uitroeiing is dan ook niet de bedoeling. 'Ratten horen in de natuur en zijn een voedselbron voor roofdieren' zegt Van Hunen. Bovendien zijn het ‘natuurlijke opruimers’ die als alleseters afval, waaronder dat van mensen, opruimen. Het doel is niet om ze volledig weg te krijgen, maar om overlast beheersbaar te maken. In landelijke en agrarische gebieden, waar ratten flinke schade kunnen aanrichten, kan afschot een effectieve methode zijn. In stedelijke omgevingen ligt dat anders. Hoewel afschot onder strikte voorwaarden soms mogelijk is, wordt het in de praktijk nauwelijks toegepast vanwege veiligheidsrisico’s en regelgeving. Daar zijn andere methoden geschikter.'

Alternatieven
Naast afschot zijn er andere methoden om ratten te bestrijden. Ze werken, maar hebben stuk voor stuk hun beperkingen: Vallen en klemmen zijn geschikt bij kleine aantallen, maar bij grote plagen te arbeidsintensief en kostbaar. Bovendien zijn ratten neofoob – ze mijden nieuwe objecten in hun omgeving. Preventie en monitoring zijn Belangrijk om overlast op de lange termijn te voorkomen, maar vraagt om constante aandacht en investeringen. En biologische bestrijding door roofvogels zoals uilen kan helpen, maar het effect is beperkt en niet snel genoeg bij acute problemen.

Cowboys
Er is ook een keerzijde aan afschot: niet iedereen houdt zich aan de regels. Er zijn ‘cowboys’ die zonder de juiste vergunningen of training ratten afschieten, met alle risico’s van dien. 'Een slecht geplaatst schot kan een rat verwonden in plaats van direct doden' waarschuwt Van Hunen. 'Dat zorgt voor onnodig lijden. Ook kan het gebruik van slecht materieel, zoals het ontbreken van een warmtebeeldcamera, leiden tot vergissingen. In sommige gevallen worden daardoor per ongeluk andere dieren geraakt, zoals katten of beschermde diersoorten.”

Certificeringen
BeestjesKwijt.nl, een landelijk opererend platform voor gecertificeerde ongediertebestrijders, pleit daarom samen met Van Hunen, voor een beschermde status voor professionele ongediertebestrijders. 'Met verplichte certificeringen kunnen we onprofessionele praktijken tegengaan en zorgen voor een betrouwbare sector.' Of afschot in de toekomst een geaccepteerde methode blijft, hangt af van de overheid. Voor wie onbekend is met plaagdierbeheer, klinkt het misschien vreemd om ratten met een geweer te bestrijden. Maar in de praktijk is het vaak de meest doeltreffende en minst belastende methode. Vallen en klemmen worden vaak als diervriendelijk alternatief gezien, maar dat is niet altijd terecht. Een klem werkt alleen als hij direct dodelijk is – anders lijdt het dier alsnog onnodig. 'Afschot is inderdaad geen standaardoplossing, maar in sommige gevallen noodzakelijk' zegt Van Hunen. 'Als de overheid wil dat rattenbestrijding effectief blijft, moeten ze professionele bestrijders erkennen en ondersteunen. Zonder de juiste regelgeving en certificering neemt het risico op ondeskundig schieten toe – en dát is pas echt een probleem'.