Waterschap Limburg werkt aan droogtemaatregelen

31 mrt , 14:02 nieuws
geautomatiseerde stuw breedbeeld
Ger Peeters

ROERMOND - Het jaar 2024 was extreem nat, net als het najaar 2023. Boeren en tuinders, maar ook particulieren hadden te maken met de gevolgen.

De start van 2025 was vrij normaal wat betreft neerslag, maar de laatste tijd heeft het maar weinig geregend. Na de natte jaren 2023 en 2024, kan 2025 zomaar weer eens een heel droog jaar worden.

Vier deelprojecten
Waterschap Limburg werkt daarom al enige tijd aan het voorbereiden en uitrollen van een pakket aan maatregelen, dat een bijdrage kan leveren aan het langer vasthouden van water in droge tijden. Droogteproblematiek speelt met name in Midden- en Noord-Limburg, door de droogtegevoelige zandgronden. Met het project ‘Droogtemaatregelen’ worden tot december 2025 vier deelprojecten opgepakt: het aanbrengen van aanvullend ongeveer 250 boerenstuwen in de berm-, kavel- of perceelsloten, het realiseren van circa 50 regelbare klepstuwen in de watergangen van het Waterschap, het automatiseren van 5 bestaande regenwaterbuffers is Zuid-Limburg en het automatiseren en/of aanpassen van zo'n 70 bestaande stuwen.

Lange termijn
Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg: 'Met het project leveren we een bijdrage aan klimaatadaptatie, waterbeschikbaarheid, voedselzekerheid en natuurbehoud. We proberen steeds beter om te gaan met droogte. Dit project helpt ook mee aan de opdracht om in de toekomst beter voorbereid te zijn op droge tijden.'
Op de lange termijn werkt het Waterschap aan een robuust watersysteem, dat is ingericht om het grond- en oppervlaktewatersysteem zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij natuurlijke processen. Met die aanpak infiltreren de regendruppels in de bodem waar deze vallen. Daarmee wordt de grondwatervoorraad vergroot. Vervolgens wordt geprobeerd het water zo lang mogelijk vast te houden in kleine watergangen en sloten, alvorens het afgevoerd wordt naar grotere beken en uiteindelijk naar de Maas. Daarnaast wordt met (water)partners gekeken naar de koppelkansen met andere opgaven, zoals de transitie in het landelijk gebied, stikstofaanpak, energietransitie en het biodiversiteitsherstel. De droogteprojecten worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.